Moslimexecutieve boos na negatief advies Grote Moskee: "Hier zitten geen Marokkaanse spionnen"

De Moslimexecutieve ontkent dat sommige van haar leden, die ook instaan voor het beheer van de Grote Moskee in Brussel, Marokkaanse spionnen zouden zijn. De Staatsveiligheid had daarop gewezen. De Moslimexecutieve vraagt minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) ook om zich niet te moeien met haar werking.

"Wij weerleggen alle beschuldigingen van pseudo-inmenging door het buitenland en spionage, die volkomen ongegrond zijn". Zo staat het in een persbericht van de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de islam in België. Nochtans was de Staatsveiligheid tot een andere conclusie gekomen. Volgens de inlichtingendienst worden enkele leden van de Executieve betaald door de Marokkaanse overheid. Die leden zitten ook in de vzw die sinds vorig jaar de Grote Moskee van Brussel uitbaat, het belangrijkste islamitische gebedshuis in ons land. Maar volgens de Moslimexecutieve klopt dat dus niet: "Hier zitten geen spionnen, daar steek ik mijn hand voor in het vuur", zegt woordvoerder Tahar Chahbi.

De Staatsveiligheid heeft de Grote Moskee doorgelicht, omdat de beheerder nog een erkenning van de overheid moet krijgen. Op basis van het advies van de Staatsveiligheid besliste minister Van Quickenborne om die erkenningsprocedure voorlopig op te schorten.

Volgens Chahbi gaat het om politieke spelletjes: "Er is nooit een probleem geweest met de Moslimexecutieve onder de vorige minister van Justitie, Koen Geens (CD&V). Ook niet onder zijn voorgangster Annemie Turtelboom (Open VLD). Maar Vincent Van Quickenborne is een maand geleden aan de macht gekomen, en plots ontdekt de Staatsveiligheid dat er spionnen zitten."

Ik zie geen vrouwelijke priesters, waarom moeit de minister zich daar niet mee?

Tahar Chahbi, Moslimexecutieve

Minister Van Quickenborne had ook vragen gesteld bij de representativiteit van de Moslimexecutieve, aangezien er te weinig vrouwen en Nederlandstaligen in zitten. Volgens de minister zijn de leden ook vooral vertegenwoordigers van een conservatieve islam, en is het tijd voor jonge, progressieve moslims om erin te stappen. Maar de Executieve vindt dat een schending van de vrijheid van godsdienst en van de scheiding tussen kerk en staat: "Daar moet de minister zich niet mee bemoeien. Als hij dat bij ons doet, moet hij dat ook doen bij de Joodse gemeenschap en bij de katholieke kerk. Ik zie geen vrouwelijke priesters. Waarom moet hij zich nu moeien met de vertegenwoordiging van vrouwen in de Executieve? Vrouwen zijn vertegenwoordigd en zijn gerespecteerd."

Meest gelezen