Minister Dedonder (PS) wil Belgische troepen volgend jaar terugtrekken uit Afghanistan

België zal zijn troepen in de loop van 2021 uit Afghanistan terugtrekken. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in een interview met Het Belang van Limburg, en dit wordt bevestigd aan VRT NWS. De terugtrekking van een 70-tal Belgische militairen zal gebeuren in samenspraak met Duitsland.

"We bereiden onze terugtrekking voor. Dat zal in de loop van 2021 gebeuren”. Met die woorden preciseert minister van Defensie Ludivine Dedonder haar plannen om de Belgische militairen terug te trekken uit Afghanistan. 

De minister had de terugtrekking al kort aangekondigd in haar beleidsbrief. Daarin ging het over een “graduele en voorwaardelijke” afbouw van de Belgische aanwezigheid, in het kader van de NAVO-missie “Resolute Support”. Maar nu schuift ze ook een concrete datum naar voren: de terugtrekking zal al volgend jaar gebeuren. 

De terugtrekking zal wel enige tijd duren, zegt de minister. “We kunnen niet zomaar vertrekken, er moeten afspraken worden gemaakt met onze bondgenoten”, in casu Duitsland. “Alleen al het materieel terughalen, zal drie maanden duren."

Bewaking

België is sinds 2002 actief in Afghanistan. Momenteel zijn er nog zo’n 70 militairen actief in het land. Niet om te vechten, maar om het vliegveld in de stad Mazar-e-Sharif te bewaken.

Meest gelezen