Nog geen brexitdoorbraak, onderhandelingen worden vandaag voortgezet

Hoewel de brexitonderhandelingen nog altijd vast zitten, worden de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vandaag voortgezet. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen meegedeeld na een telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson. Gisteravond gingen de Europese en Britse onderhandelingsteams uit elkaar zonder doorbraak. De tijd dringt, want op 1 januari komt er een einde aan de overgangsperiode na de brexit. 

Von der Leyen las gisteravond een gemeenschappelijke verklaring van haarzelf en Boris Johnson voor. "In een telefoongesprek vandaag hebben we de vooruitgang op veel vlakken in de gesprekken verwelkomd", klonk het. 

"Niettemin blijven er drie discussiepunten bestaan", liet Von der Leyen horen. Het gaat over het zogenoemde "level playing field" - de eis van de EU dat de Britten zich aan dezelfde regels houden als de EU zodat eerlijke concurrentie gegarandeerd blijft -, gedragscodes en visserij. "Beide partijen zijn het erover eens dat een akkoord niet mogelijk is als deze kwesties niet worden opgelost."

Maar alle hoop is nog niet opgegeven. "We zijn overeengekomen dat onze onderhandelingsteams moeten doorzetten om na te gaan of de meningsverschillen kunnen worden overbrugd. Daarom komen onze onderhandelaars morgen bijeen in Brussel."

Maandagavond zullen Von der Leyen en Johnson samen bekijken of een akkoord nog mogelijk is. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onze reporters Rob Heirbaut in Brussel en Ivan Ollevier in Londen, hoe schatten zij het verdere verloop van de brexitonderhandelingen in? Bekijk hier hun bijdrage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen