ImageGlobe

Onderzoeksbureau Graydon: "Als overheidssteun stopt, kunnen 50.000 bedrijven failliet gaan"

Door de covidcrisis heeft twintig procent van de bedrijven het water aan de lippen. Maar veel faillissementen zijn er niet: door de coronasteun van de overheid kunnen ze het hoofd boven water houden. Maar eens die steun opdroogt, zo voorspelt onderzoeksbureau Graydon, krijgen we een tsunami aan faillissementen. 50.000 bedrijven kunnen kopje onder gaan.

Het blijft een merkwaardige vaststelling: we beleven een gigantische economische crisis, maar er zijn 30 procent minder faillissementen dan normaal. Dat heeft alles te maken met de covidsteunmaatregelen van de overheid. 

Maar als die overheidssteun opdroogt, zo zegt Eric Van den Broele van onderzoeksbureau Graydon, "komt dat als een boomerang terug naar de ondernemingen. En dat moment komt."

Graydon schetst een somber beeld: "Wij hebben vastgesteld dat zich 50.000 faillissementen kunnen voltrekken. Niet in een keer: het wordt een zich langzaam voltrekkende tsunami die zich over maanden en zelfs jaren kan uitspreiden."

Tachtig miljard nodig

Volgens Graydon zal er tachtig miljard nodig zijn om die bedrijven te redden. Moet de overheid dat betalen? Het antwoord van Van den Broele is een zeer duidelijk nee. Wel integendeel, want de overheidssteun kun je beschouwen als doping, én als concurrentievervalsing.

Van den Broele vindt dat de overheid een fiscaal klimaat moet creëren waarin privaat geld geactiveerd wordt. Dat spaarders hun spaarcentjes gaan beleggen, bijvoorbeeld. Of dat de ondernemers hun private geld in hun ondernemingen stoppen. 

Of dat de reserves van de bedrijven - volgens Graydon is er binnen de zestig procent van goeddraaiende bedrijven 1.100 miljard euro reserve - in de economie geïnvesteerd kunnen worden.

Bekijk hier het gesprek met Van den Broele in "De markt" of kijk om 12.35 uur op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen