Videospeler inladen...

Voormalig Frans president Giscard d’Estaing in intieme kring begraven

In Frankrijk is voormalig president Giscard d'Estaing begraven in zijn woonplaats Authon. Op zijn uitdrukkelijk verzoek en door de coronamaatregelen waren er maar een beperkt aantal aanwezigen. Giscard d'Estaing was president van Frankrijk van 1974 tot 1981. Hij overleed op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van COVID-19.  

Valéry Giscard d’Estaing is begraven vlak bij zijn dochter Jacinte op een stuk grond dat eigendom is van de familie, tussen het kerkhof en het gemeentehuis van Authon. De kleine gemeente in het departement Loir-et-Cher is de plaats waar hij woonde. 

Slechts een dertigtal familieleden en mensen uit de nauwe kring rond de voormalige president waren bij de begrafenis aanwezig. Dat heeft te maken met de huidige coronamaatregelen in Frankrijk, maar ook met de wens van Giscard d’Estaing zelf, zo liet zijn zoon Henri gisteren weten. Kijklustigen hadden van de prefect van Loir-et-Cher het verzoek gekregen om van de plechtigheid weg te blijven. Vanaf zondag is de begraafplaats toegankelijk.

Woensdag 9 december houdt Frankrijk een dag van nationale rouw voor Giscard d’Estaing, die 2 december overleed aan de gevolgen van COVID-19. Hij was 94. In elk Frans gemeentehuis ligt een rouwregister, net als in het Musée d’Orsay in Parijs. 

AFP or licensors
AFP or licensors

De kist van Giscard d’Estaing was bedekt met de Franse én de Europese vlag, want hij wordt beschouwd als een van de architecten van het huidige Europa. Daarom ook eert het Europees Parlement hem op 2 februari 2021 in Straatsburg. 

Plaats waar Giscard d'Estaing zijn laatste rustplaats krijgt
AFP or licensors

Bekijk hier beelden van de begrafenis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen