Congolese president Tshisekedi verandert van koers en gaat op zoek naar nieuwe meerderheid

De Congolese president Félix Tshisekedi wil een informateur benoemen die een nieuwe regeringscoalitie moet vormen. Hij heeft dat aangekondigd in een langverwachte tv-toespraak. De afgelopen weken heeft Tshisekedi overleg gepleegd met een hele reeks toppolitici, ook van de oppositie. Volgens de president moet er een nieuwe meerderheid komen omdat de huidige coalitie tussen zijn eigen partij en die van oud-president Joseph Kabila volgens hem is "verkruimeld". Maar volgens aanhangers van Kabila schendt de president hiermee de grondwet. 

Het lijkt erop dat de etterbuil van de al maanden sluimerende politieke crisis in Congo is opengebroken. Dat de coalitie van zijn eigen Cach-partij en het Front Commun pour le Congo (FCC) van oud-president Joseph Kabila niet werkt, was al maanden bekend. Maar Félix Tshisekedi leek met handen aan voeten gebonden, want de kabilisten beschikken over een ruime meerderheid in het parlement en controleren nog altijd de meeste politieke en gerechtelijke instellingen in het land.

De voorbije twee jaar kwam het al enkele keren tot een conflict tussen de FCC en Tshisekedi's Cach, maar de afgelopen weken escaleerden die conflicten tot een ongezien hoogtepunt. De kabilisten namen het onder meer niet dat de president enkele benoemingen in het Grondwettelijk Hof doordrukte. Begin november startte hij daarom gesprekken op met politieke partijen en middenveld over de toekomst van zijn coalitie, maar die werden door de FCC grotendeels geboycot.

Na weken van politieke consultaties, ook met oppositieleiders Moïse Katumbi en Jean-Pierre Bemba, gaat Tshisekedi de confrontatie aan met het kamp-Kabila. Hij gaat een  informateur aanduiden die op zoek moet naar een nieuwe meerderheid. Hoe dat concreet zal gaan, is een vraagteken: de Kabila-getrouwen hebben 300 van de 500 parlementszitjes. 

Als de missie van de informateur niet lukt, dreigt Tshisekedi ermee dat hij nieuwe parlementsverkiezingen zal uitschrijven. In zijn op de staatstelevisie uitgezonden boodschap dreigde Tshisikedi er namelijk mee nieuwe verkiezingen uit te schrijven als de door hem aangestelde informateur geen meerderheid vindt. Grondwettelijk kan de president dit doen, maar het zeer de vraag of de kabilisten dat zomaar zullen aanvaarden. Nu al circuleren geruchten dat Tshisekedi parlementsleden probeert om te kopen.

Aanhangers Kabila: president "schendt" grondwet

Volgens de aanhangers van oud-president Kabila, vormen de plannen van de president een schending van de Congolese grondwet. Dat meent althans het Front Commun pour le Congo (FCC), het platform van partijen dat achter Kabila staat. Daarmee lijkt er voorlopig geen zicht op een oplossing uit de laatste regeringscrisis in Congo.

Félix Tshisekedi, zoon van "eeuwige opposant" Etienne Tshisekedi, is bijna twee jaar geleden aan de macht gekomen, met de steun van zijn voorganger Joseph Kabila, die er zelf in geslaagd is zijn machtspositie grotendeels te behouden. 

Tshisekedi was door de kiescommissie als winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen, hoewel hij volgens veel waarnemers en de Congolese bisschoppen minder stemmen had gehaald dan oppositiekandidaat Martin Fayulu. Die laatste had het toen over "een electorale staatsgreep".

Het heeft maanden geduurd voor Tshisekedi erin geslaagd is een regering te vormen. Maar de president is niet echt een politieke pottenbreker gebleken, onder meer omdat hij voortdurend rekening moet houden met zijn machtige voorganger.

Meest gelezen