Jambon vreest gevolgen brexit: "Als er geen akkoord komt, zullen er 28.000 Vlaamse jobs verloren gaan"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) rekent vooral op het Europese brexitfonds om de Vlaamse bedrijven te steunen die economische schade zouden lijden door de brexit. De coronacrisis heeft al een grote invloed op de Vlaamse begroting, maar als Europa en het Verenigd Koninkrijk geen handelsakkoord bereiken, zal dat nog meer gevolgen hebben voor Vlaanderen. 

Het zijn cruciale dagen voor het handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1 januari behoren de Britten niet meer tot de Unie maar een handelsakkoord is er nog niet.  Vandaag wordt weer onderhandeld. Dat zijn Europees Commissievoorzitter Von der Leyen en de Britse premier Johnson overeengekomen na crisisoverleg gisteravond. 

"Dit worden cruciale onderhandelingen", reageert Vlaams minister-president Jan Jambon. "Als er geen deal bereikt kan worden, zal Vlaanderen hard getroffen worden. Er is berekend dat er dan 28.000 banen verloren zullen gaan, in verschillende sectoren. Dat is een verschrikkelijke tol." Zeker als dat nog eens bovenop de economische impact van de coronacrisis zou komen, stelt Jambon.

De minister-president kijkt vooral naar Europa om de bedrijven die getroffen zouden worden, te kunnen steunen. "Er is een Europees fonds met 5 miljard euro." Maar omdat het nog niet duidelijk is welke economische sectoren het hardst getroffen zouden worden, moet volgens Jambon nog afgewacht worden hoe dat geld verdeeld zal worden.

Vlaanderen heeft zelf ook een herstelfonds om bedrijven bijvoorbeeld te helpen om van afzetmarkt te veranderen. "Maar dit jaar is onze begroting al bloedrood door de coronacrisis. Gelukkig gaat het niet om een structureel tekort, al weegt het wel op de schuld. We zullen dus zeker de begroting weer moeten bekijken, als corona voorbij is, om dat tekort weg te werken."

Beluister hieronder het interview met Jan Jambon in "De ochtend":

"Vijftig procent van de vissen wordt gevangen in Britse wateren"

Een van de sectoren die mogelijk hard getroffen worden door de brexit, is de Belgische visserij. Als er geen akkoord komt, hoeven de Britten zich niet langer aan de Europese afspraken over visserij te houden. Belgische vissers zouden dan misschien veel minder mogen gaan vissen in Britse wateren. 

Daarom hopen de vissers dat er als er geen akkoord bereikt wordt, er toch nog ruimte blijft om goede afspraken met de Britten te maken over de visserij. "Want vissen in Britse wateren is voor de Belgische vissers belangrijk", zegt Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. "Vijftig procent van de activiteiten gebeurt in Britse wateren." 

De uitkomst van de onderhandelingen is dus belangrijk voor de vissers. "Er is nog veel onduidelijkheid, en die wordt enkel groter hoe dichter we bij 1 januari komen. We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt, want vissen kennen de grenzen tussen de territoriale wateren natuurlijk niet", besluit Brouckaert.  

Beluister hieronder het interview met Emiel Brouckaert in "De ochtend":

Meest gelezen