Radio 2

Opnieuw onrust tussen jongeren en paardeneigenaars in Nieuwkerken-Waas

In Nieuwkerken-Waas, bij Sint-Niklaas, is er afgelopen weekend opnieuw onrust geweest tussen enkele jongeren en eigenaars van een manège. De eigenaars beweren dat de jongeren vuurwerk afsteken en paarden schrik aanjagen. De jongeren zeggen zelf het slachtoffer te zijn van pesterijen. Ook vorige week was er al onrust.

Het is al een tijdje onrustig in de wegel achter de sporthal in Nieuwkerken-Waas bij Sint-Niklaas. De politie kreeg de voorbije dagen klachten over vuurwerkbommen die werden afgeschoten. Eerder werd de draad van weilanden waar paarden lopen doorgeknipt. Een aantal weken geleden zijn in de wegel tuinkabouters vernield. Een buurtbewoner hield dan een inzameling om er nieuwe te zetten.

"De voorbije week was er vooral geluidsoverlast", vertelt Jeannette Coolen van manege La Rosteehoeve. Vrijdagavond waren de paarden zeer onrustig nadat er vuurwerk werd afgestoken. Volgens de eigenaars zitten jongeren uit de buurt daar achter. “Het is al de zoveelste keer, onze paarden zijn al meerdere malen op hol geslagen. Vrijdagavond waren er in de manege nog verschillende mensen aanwezig. Zij hoorden de luide knallen. Iedereen is onmiddellijk op zoek gegaan naar de daders. Ze schoten immers niet alleen vuurwerk in de lucht maar ook in de richting van de paarden. Onverantwoord want we zitten hier met 90 paarden en in de omliggende weilanden staan er nog tientallen. Het is niet de eerste keer dat ze zich lelijk verwonden als ze op hol slaan en door een afsluiting lopen. Drachtige merries kunnen ook een miskraam krijgen van de schrik.” 

Buurtbewoners helpen

Een twintigtal buren schoot in actie en ging achter de jongeren aan. “Andere buurtbewoners schoten ter hulp om de jongeren te omsingelen. Eén van ons hield de wacht bij de fietsen die ze aan de sporthal hadden achtergelaten. Ik schat dat de jongens amper 15 of 16 jaar waren. We hebben hen eens flink de les gespeld”, zegt Coolen.  Enkele jongeren reageren intussen op de commotie en zeggen dat ze zelf het slachtoffer zijn van pesterijen.  

Jeannette Coolen kan wel begrip opbrengen voor het feit dat jongeren zich in coronatijden vervelen en ook wat gefrustreerd zijn. “Maar hun onverantwoord gedrag van het voorbije weekend valt echt niet goed te praten. Voor de dieren is het erg traumatisch als er vlakbij vuurwerk wordt afgeschoten.”

Vorige week was het in dezelfde buurt ook al onrustig. De politie betrapte er toen 3 jongeren met vuurwerk. Ze kregen een proces verbaal. 

kasto80

Meest gelezen