Liveblog - Overlegcomité op 18/12 (niet over versoepelingen), De Croo roept politiek op om zich als 1 ploeg te gedragen

Na verschillende oproepen vanuit de Franstalige politiek om te versoepelen roept premier Alexander De Croo de politiek op zich meer als één ploeg te gedragen. Op 18 december is er een nieuw Overlegcomité, maar versoepelingen zullen daar niet aan de orde zijn. De coronacijfers gaan intussen nog altijd de goede richting uit, maar de daling houdt niet meer het hoge tempo aan van een paar weken geleden.  Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo (Open VLD): "Het moet veilig zijn voor we versoepelen"

Na verschillende oproepen - vooral uit de hoek van de Franstalige liberalen van de MR - om de coronamaatregelen wat te versoepelen voor de kerst zet premier Alexander De Croo de puntjes op de i. Hoewel de besmettingen in dalende lijn zitten, is de toestand nog niet veilig genoeg, zegt hij. "Ik ben altijd bereid om naar de cijfers te kijken, maar zoals de cijfers er nu voorstaan, is het eerder pas half januari dat we in de veilige zone zijn", zegt De Croo.

Deze keer moet de prioriteit echt de gezondheid van de mensen zijn

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Dat zal prioriteit nummer één zijn voor mij: het moet veilig zijn voor we een versoepeling doen", zegt de premier. "Ik hoop dat we toch geleerd hebben uit het verleden. "Deze keer moet de prioriteit echt de gezondheid van de mensen zijn."

Vanmorgen nog riep MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in "De zondag" op om de cijfers te bekijken in functie van enkele versoepelingen, maar De Croo laat zich niet afleiden. "Ik probeer de regering goed te leiden. Voor mij is wat de regering zegt het belangrijkste." Bouchez lijkt met andere woorden en roepende in de woestijn. "Ik ga mij bezighouden met de gezondheid van de mensen. Wat iedereen er buiten vertelt, is niet zo belangrijk in mijn ogen. 

Als we vinden dat we ons hier gaan doorslaan als één ploeg van 11 miljoen Belgen, zouden we ons als politiek ook meer als één ploeg moeten gedragen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Al die oproepen van politici vertroebelen de boodschap van de regering. "Als we vinden dat we ons hier gaan doorslaan als één ploeg van 11 miljoen Belgen, zouden we ons als politiek ook meer als één ploeg moeten gedragen", vindt de premier.

Hij wijst er fijntjes op dat alle regeringen in het land, de virologen en de experten op één lijn zitten. "Dát zijn de stemmen die ertoe doen." 

Videospeler inladen...

Overlegcomité van 18/12 kijkt toch naar coronacijfers (maar reken niet op versoepelingen)

Na meerdere oproepen van de Franstalige liberalen van MR om eventuele versoepelingen te overwegen vóór kerst, laten premier Alexander De Croo (Open VLD) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weten dat de coronacijfers wel kunnen bekeken worden op het Overlegcomité van 18 december. De eerste zei dat bij VTM Nieuws, de laatste bij RTL-TVi.

Vandenbroucke wees erop dat de cijfers nog altijd zeer hoog liggen. Oorspronkelijk zouden die ten vroegste begin januari geherevalueerd worden, niet op 18 december. "Maar ik zie geen enkel probleem als de minister-presidenten dat willen bespreken. Alleen riskeren we enkel te praten over een stagnatie, niet over een daling."

Eenzelfde geluid bij De Croo: "We zijn nog niet klaar voor versoepelingen", klonk het duidelijk. "Ik hoop dat we iets geleerd hebben van de situatie vorige keer. Het laatste dat we nu moeten doen, is mensen valse hoop geven."

Videospeler inladen...

Lockdownfeest met 42 aanwezigen stilgelegd in Deurne

Vanavond heeft de Antwerpse lokale politie opnieuw een lockdownfeest met tientallen aanwezigen moeten stilleggen. In het district Deurne trof ze in een woning aan de Bisschoppenhoflaan in totaal 42 personen aan, van wie zowat de helft kinderen. 

De volwassenen kregen een proces-verbaal. Een deel van de aanwezigen probeerde zich nog te verstoppen, tevergeefs.

Italië rondt kaap van 60.000 coronadoden

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Italië nu al 60.078 coronadoden geteld. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. In het land zijn in totaal al 1.728.878 bevestigde gevallen van corona geteld. 

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft eerder deze week een hele reeks strenge maatregelen voor de eindejaarsperiode bekendgemaakt. Niet-essentiële verplaatsingen tussen de verschillende regio's zijn verboden tussen 21 december en 6 januari. Dat geldt ook voor Italianen die elders in het land een tweede verblijf hebben. Op 25 en 26 december en op 1 januari zijn verplaatsingen tussen verschillende steden en gemeenten verboden. Tussen 22.00 uur en 5 uur geldt een avondklok. De skipistes blijven gesloten tot 7 januari.

Tunesië verlengt avondklok tot 31 december

In het Noord-Afrikaanse land Tunesië wordt de avondklok die sinds oktober van kracht is om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken voor het hele land verlengd tot 31 december. Dat heeft het Tunesische ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Het blijft verboden om elke dag van de week tussen 20.00 uur en 05.00 uur lokale tijd te reizen en om met meer dan 30 mensen samen te komen voor privé-evenementen. 

Eerste koopweekend vrijwel probleemloos, minister Verlinden tevreden

Het eerste weekend sinds de heropening van de winkels is overal veilig en zonder grote problemen verlopen. "Ik ben een tevreden minister", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "In de eerste plaats ben ik blij dat de winkels terug open konden, zowel voor de winkeliers als voor de mensen die iets wilden gaan kopen."

"Ik heb ook gezien dat steden en gemeenten echt hun best hebben gedaan om onze koopzaterdagen en -zondagen goed voor te bereiden, en met een efficiënte aanpak overal tijdig konden ingrijpen wanneer het ergens te druk werd."

Videospeler inladen...

Beieren verstrengt coronamaatregelen

In Beieren gelden vanaf woensdag strengere coronamaatregelen, met een avondklok en gedeeltelijke schoolsluitingen. Dat heeft de Beierse minister-president Markus Söder aangekondigd. 

Vanaf woensdag moeten de inwoners van Beieren thuisblijven, tenzij ze een geldige reden hebben om buiten te gaan, zoals winkelen of een afspraak met een dokter. Na 21.00 uur treedt een avondklok in werking in gebieden met meer dan 200 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners per week. Bovendien zullen scholen worden aangemoedigd om aan de laatstejaars afstandsonderwijs aan te bieden in de meest getroffen gebieden.

"De situatie is helaas ernstig", zegt Markus Söder. "We moeten meer doen, we moeten snel handelen."

Bezoek in gevangenis wordt weer mogelijk

Vanaf morgen is er weer bezoek mogelijk in de gevangenissen. Dat is vernomen van Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. Het gaat om een beperkte vorm van tafelbezoek, onder strikte voorwaarden.

Vandaag was er een kleine protestactie van familieleden van gedetineerden en mensen van verschillende verenigingen aan Leuven Centraal. Ze eisten dat de bezoekregeling voor de gedetineerden opnieuw zou versoepeld worden.

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland neemt verder toe

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is zondag opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 6.814 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 242 meer dan zaterdag. Toen waren het er 6.572 (na correctie), vrijdag 5.921 en donderdag 5.634.

Het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van het virus steeg afgelopen etmaal met 25. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de jongste 24 uur zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde zaterdag het overlijden van 39 coronapatiënten. De afgelopen week raakten meer dan 38.500 mensen besmet, ruim 4.000 meer dan de week ervoor.

De Queen krijgt straks een vaccinspuitje

De Britse koningin Elizabeth zal als een van de eersten het coronavaccin krijgen. Niet omdat ze het staatshoofd is, maar volgens de Britse kranten omdat ze gezien haar leeftijd van 94 risicopatiënt is. Ook haar echtgenoot, Prins Philip, zal heel snel het vaccin krijgen. Hij is intussen 99.

Buckingham Palace wil zelf niet meer details kwijt over wanneer de koningin juist ingeënt zal worden, volgens de woordvoerder zijn gezondheidskwesties een prive-aangelegenheid. In Groot-Brittannië worden overmorgen de eerste mensen ingeënt tegen het virus, als eerste land in Europa. 

Britten maken zich klaar voor grootste vaccinatiecampagne ooit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen