Videospeler inladen...

9 lockdownfeestjes stilgelegd in Antwerpen, De Wever fel: "U moet niet denken dat u zich kunt barricaderen"

In Antwerpen heeft de politie de afgelopen nacht 9 lockdownfeestjes stilgelegd. In totaal werden daar 64 clandestiene feestvierders aangetroffen. De politie werd telkens getipt omdat er geluidsoverlast was. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert verontwaardigd: "De mensen worden steeds brutaler."

“Mensen belden naar de politie omdat er op verschillende plaatsen geluidsoverlast was”, zegt Wouter Bruyns van de politie van Antwerpen. “We zijn op 9 plaatsen geweest. Op die verschillende plaatsen samen hebben we 64 mensen geïdentificeerd. Dat is heel wat.” 

Bruyns merkt op dat de meesten onder hen  heel goed wisten dat ze de maatregelen aan het overtreden waren. Dat blijkt uit het feit dat ze vaak vluchtten voor de politie. “Ze hadden zich verstopt, vaak op het dak, in de hoop dat de politie daar niet zou zoeken. Maar dat was natuurlijk buiten onze collega’s gerekend. Er is gezocht tot iedereen geïdentificeerd was.” 

De mensen worden steeds brutaler en laten de politie niet binnen

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

De politie heeft op elk van de 9 feestjes een proces-verbaal opgesteld. Daarbij werd een aantal mensen bestuurlijk gearresteerd, omdat ze zich verzetten. Er werd ook iemand opgepakt omdat hij eerder al op verschillende lockdownfeestjes was betrapt.

Chique en minder chique wijken

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert misnoegd in "De zevende dag": "De mensen worden steeds brutaler en laten de politie niet binnen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft gezegd dat de politie niet zomaar binnen kan komen. Ik moet dat tegenspreken: wij kunnen dat wel degelijk binnen de wet op de openbare gezondheid. Wij doen dat ook. U moet niet denken dat u zich kunt barricaderen en een feestje kunt houden."

Bekijk hier het gesprek met Bart De Wever in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Over wat voor mensen gaat het dan? "Het gaat om een dwarsdoorsnede van de samenleving", stelt De Wever. "Een week geleden wees iedereen naar de joodse gemeenschap. Als je de feestjes van gisteren bekijkt, zie je de caleidoscoop van de stad. Het gebeurt in alle wijken: heel chique, minder chique waar mensen in appartementen samentroepen, hotels en Airbnb's afhuren. Ze komen soms met 10, 20, 30 mensen samen en gebruiken vaak ook drugs en lachgas."

"Fameuze boetes"

Hij stoort zich ook aan de brutaliteit tegenover de politie. "Ze maken hen uit voor racisten en de vrouwelijke agenten voor hoeren. Ik kan er echt niet mee lachen. Die boetes zullen fameus zijn. Wij gaan er echt voor: hier zal vervolgd worden." De aanwezigen riskeren een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en een geldboete van 200 tot 4.000 euro.

 Ik zou graag werken mét mijn inwoners, maar sommigen maken dat heel moeilijk

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Ik moet het volk ook oproepen om vol te houden, want anders moet het bestuur ingrijpen", zegt De Wever nog. "Dat doe ik niet graag: ik bezet niet graag de stad tegen mijn inwoners in. Ik zou graag werken mét mijn inwoners, maar sommigen maken dat heel moeilijk."

Uit een rondvraag van VRT NWS bij verschillende grote politiezones blijkt dat er de afgelopen nacht elders relatief weinig inbreuken waren op de regels.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen