Videospeler inladen...

Steunpunten in studentensteden en digitaal platform voor mentaal welzijn van studenten

Studenten die worstelen met zichzelf zullen in de toekomst terecht kunnen in steunpunten waar ze terecht kunnen met hun vragen. Die kantoren komen in zeven studentensteden. Daarnaast komt er ook een digitaal platform om studenten te helpen. “Studenten moeten de weg vinden naar hulp”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bij de aankondiging van zijn plannen voor het mentale welzijn van studenten.

Het is al vaak gezegd: studenten hebben het mentaal niet gemakkelijk in deze coronatijden. Maar vooralsnog is er geen overkoepelende Vlaamse aanpak om hen hierbij te helpen. “We moeten vaststellen dat het beleid voor het mentale welzijn bij studenten in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen stond”, geeft minister Weyts grif toe. 

Weyts wil dat nu veranderen en kondigt “een Vlaanderenbreed beleid” rond het mentaal welzijn van studenten aan. “Mentaal welzijn wordt vanaf nu een permanent aandachtspunt binnen ons hoger onderwijs. Als je weet dat 75 procent van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar, dan weet je dat we oog moeten hebben voor onze studenten. We gaan blijven peilen naar hun mentale gezondheid, zodat we kunnen controleren of onze initiatieven aanslaan.”

Concreet

Weyts wil de resultaten van die nulmeting gebruiken om een beleid te voeren rond mentaal welzijn bij studenten. Concreet gaat er onder andere 800.000 euro extra naar het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO). Dat zette zich tot nu voornamelijk in voor studenten met een handicap, nu zal het zich ook richten op mentaal welzijn. 

Het SIHO zal onder meer een digitaal platform ontwikkelen waar informatie te vinden zal zijn over mentale gezondheid. Het SIHO moet ook bruggen slaan tussen verschillende bestaande initiatieven en studentensteden. 

Daartoe komen er verbindingsofficieren in Leuven, Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt, Brugge en Kortrijk. Zij moeten het lokale aanbod rond mentaal welzijn verbeteren, verbreden en verder uitbreiden. In elke studentenstad komt er zo een “antenne” die studenten de weg kan wijzen naar de juiste hulp.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen