Videospeler inladen...

President Trump voert campagne in Georgia en houdt voet bij stuk: hij vraagt gouverneur om onderzoek naar poststemmen

Op een eerste verkiezingsmeeting sinds hij de presidentsverkiezingen verloor, noemde de Amerikaanse president Donald Trump de resultaten nog maar eens vervalst. Hij voert ook de druk op de Republikeinse gouverneur van Georgia om de resultaten alsnog in zijn voordeel te laten uitdraaien. Tegelijk vraagt hij de inwoners van Georgia om volgende maand te gaan stemmen voor de verdeling van twee cruciale zetels in de Senaat. 

De Amerikaanse president Trump heeft nog maar eens beweerd dat de presidentsverkiezingen van vorige maand vervalst zijn en dat er massaal gefraudeerd is. De Democraat Joe Biden won de verkiezingen met grote voorsprong, maar Trump blijft koppig en weigert zich daar bij neer te leggen.

Trump herhaalde zijn aantijgingen op een verkiezingsmeeting in Valdosta, in Georgia, een staat die Joe Biden nipt won - de laatste keer dat een Democraat er kon winnen was in 1992. De meeting was georganiseerd om kiezers aan te sporen om op 5 januari te gaan stemmen in een tweede stemronde voor de Senaatsverkiezingen.

Er moeten nog twee zetels verdeeld worden, die de machtsbalans in de Senaat zouden kunnen doen omslaan. De Republikeinen moeten minstens één van de twee zetels winnen om hun meerderheid te behouden. Als de Democraten de twee zetels kunnen binnenhalen, heeft de partij van de pas verkozen president Joe Biden een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

Maar al na enkele minuten werd duidelijk dat Trump het evenement vooral wilde gebruiken voor zijn persoonlijke verzuchtingen en zei hij dat hij "president wil blijven". De stemmen in Georgia zijn al twee keer herteld en Joe Biden haalde telkens weer een meerderheid (van 12.670 stemmen). Maar Trump wil dat het nog eens gebeurt. Hij wil meerbepaald een onderzoek naar de handtekeningen op de stemmen die per post zijn uitgebracht - de meerderheid daarvan ging naar de Democraten.

Druk op gouverneur

Enkele uren voor de campagnebijeenkomst belde Trump volgens bronnen van verschillende persagentschappen naar Brian Kemp, de Republikeinse gouverneur van Georgia. Hij vroeg hem om een dergelijk onderzoek te openen, maar Kemp weigerde.

Een misnoegde Trump uitte zijn onvrede daarover op Twitter. Hij zegt dat Republikeinen zoals Kemp hem "harder aanvallen dan de radicaal linkse Democraten" en ziet ook een complot tegen hem: "Jullie weigeren te doen wat ik jullie vraag. Wat verbergen jullie?"

(Lees voort onder de tweet.)

Massa zonder mondmaskers

Ondanks alle fraude die Trump ziet, wil hij wel dat de inwoners van Georgia volgende maand gaan stemmen voor de twee cruciale Senaatszetels. Republikeinen in die staat zijn bang dat de verdachtmakingen van Trump kiezers kunnen weerhouden om te gaan stemmen, omdat ze het systeem toch niet vertrouwen.

Donald Trump sprak meer dan anderhalf uur voor een massa van enkele duizenden aanhangers. Het publiek stond dicht op mekaar gepakt, het merendeel zonder mondmasker. 

(Lees voort onder de afbeelding.)

Het publiek op de bijeenkomst stond op elkaar gepakt. Mondmaskers waren een zeldzaam goed.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gezondheidsautoriteiten reageerden al boos op de beelden. Deze maand alleen al zijn meer dan een miljoen Amerikanen besmet geraakt met corona. En daar zitten de besmettingen na Thanksgiving vorige week nog niet bij, toen miljoenen mensen naar hun familie reisden. Alles samen zijn nu ruim 14 miljoen Amerikanen besmet geraakt, 281.000 stierven aan de gevolgen van het virus.

Bekijk hieronder beelden van president Trump op campagne in Georgia:  

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen