Videospeler inladen...

Trage daling cijfers baart zorgen: "Aan dit tempo bereiken we drempel om over versoepeling te praten pas eind januari"

Het aantal coronabesmettingen in ons land daalt nog maar traag, merken viroloog Marc Van Ranst en professor huisartsengeneeskunde aan de VUB Dirk Devroey. Aan dit tempo hebben we volgens die laatste nog zeker 7 weken nodig om aan 800 besmettingen per dag te geraken, een van de drempelwaarden die de regering hanteert om veilig te kunnen versoepelen. "En als we nu versoepelen, halen we die drempel nooit."

Vandaag staat de teller op gemiddeld 2.172 nieuwe besmettingen per dag, 13 procent minder dan een week eerder. Toch tekent zich, na een paar weken van forse daling, wat een vertraging af. Dat bevestigt ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven): "Kijk je naar de meer recente cijfers, dan vertraagt die daling. In sommige Vlaamse provincies komt het reproductiecijfer (dat toont hoeveel mensen een besmet persoon infecteert, red.) dichtbij of net boven de 1."

Wat betekent "reproductiegetal"? Bekijk hier de video (en lees hieronder verder):

Videospeler inladen...

De daling van het aantal besmettingen gaat volgens geneeskundeprofessor Dirk Devroey (VUB) te traag om pakweg midden januari versoepelingen te mogen verwachten. Een drempelwaarde die de regering daarvoor hanteert, is maximaal 800 besmettingen per dag gedurende twee weken. En dat moet je dan nog eens drie weken volhouden, zei Vandenbroucke vorige week. Ook het aantal ziekenhuisopnames moet onder de 75 per dag blijven en beide cijfers moeten in dalende lijn zitten.

"Een daling van 13 procent per week nu, betekent dat we 7 weken tijd nodig zullen hebben om aan die 800 te geraken", stelt Devroey. Dat betekent dus dat we ten vroegste eind januari op dat punt belanden. "Dus als we dan nog 3 weken onder de 800 moeten zitten, gaat het nog heel lang duren voor we kunnen versoepelen."

Déjà-vu

Dat intussen in Franstalig België opnieuw de vraag op tafel wordt gelegd om versoepelingen vóór kerst te herbekijken, doet Devroey eens met de ogen knipperen. "Nu versoepelen, zou betekenen dat we nooit aan die 800 zullen geraken. En dat de druk op de ziekenhuizen misschien weer zal toenemen, terwijl er nu nog meer dan 3.000 mensen in de ziekenhuizen liggen en in Brussel nog de helft van de intensieve zorgbedden vol ligt. Dan is het onverantwoord om nu al te versoepelen."

Ik denk dat virologen hierbij een beetje een déjà-vu krijgen naar de vorige keer toen de cijfers daalden en de roep om versoepelingen enorm groot werd

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

Van Ranst beaamt dat. "In het huidige epidemiologische klimaat is er geen ruimte voor versoepelingen. Er zijn afspraken gemaakt om dat half januari opnieuw te bekijken. Ik denk dat virologen hierbij een beetje een déjà-vu krijgen naar de vorige keer toen de cijfers daalden en de roep om versoepelingen enorm groot werd."

Vanwaar die vertraging?

Hoe komt het eigenlijk dat de besmettingscijfers nu trager dalen en het reproductiegetal weer oploopt? Eén element in de verklaring kan de aanpassing van de teststrategie zijn, denkt Van Ranst. "We testen nu opnieuw mensen zonder symptomen." 

Maar hij oppert dat ook het optimisme over de vaccins zou kunnen meespelen. "Alsof het aankondigen van die vaccins een soort hoeragevoel mag geven, wat dan zou leiden tot het minder volgen van de maatregelen. Dat zou echt ongepast zijn."

Devroey kijkt ook naar het onderwijs. "Waarschijnlijk zit daar voor een deel de heropstart van de scholen bij, want we zien dat ook tieners weer besmet worden. Ik heb het gevoel dat de regering nu wat hoopt op het effect van de examenperiode en de kerstvakantie, een paar weken waarin tieners minder bij elkaar zullen komen."

Tunnel

"Ik vrees ook het ergste voor die shoppingweekends die er nu aankomen, dat die ook een nefaste invloed zullen hebben op de cijfers", aldus nog een bezorgde Devroey. "Want ook al leven die mensen de maatregelen na op straat, ze moeten nog altijd op hun bestemming geraken op bus, tram en metro en daar zitten ze misschien wel dichter op elkaar."

Ik vrees dat we zo nog heel lang in die tunnel blijven zitten

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB)

Devroey is zelf altijd voorstander geweest van een korte, maar veel strengere lockdown. "Eigenlijk is dit nu een semi-lockdown, als je dat vergelijkt met de situatie in maart. Toen zag je geen verkeer, geen mensen in de stad. Nu is dat toch anders. Maar op die manier rek je alleen maar de pijn. Ik vrees dat we zo nog heel lang in die tunnel blijven zitten."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen