Videospeler inladen...

Speculaas: Brussels of Hasselts erfgoed? Of moeten we toch speculoos zeggen?

Deze week werd speculoos uitgeroepen tot Brussels erfgoed, maar ook in Hasselt is speculaas een belangrijk streekproduct. Welke stad is de echte speculaashoofdstad? Of moeten we speculooshoofdstad zeggen? Julie Capiau van Maison Dandoy in Brussel en Luc Brabanders uit Hasselt gingen de strijd aan in "De zevende dag".

De eerste discussie begon al bij de bewoording. Want is het nu eigenlijk speculoos of speculaas? Volgens Luc Brabanders, die in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden uit Hasselt komt, zit het verschil in de kruiding. “Bij speculaas zijn er veel kruiden in het deeg, bij speculoos zijn de hoofdingrediënten suiker en kaneel.” 

Julie Capiau, uit Brussel, moest al meteen tegenspreken: “wij werken met veel kruiden en noemen het wél speculoos.” Het juiste antwoord moeten ze ons schuldig blijven, dus kiest u vooral zelf maar hoe u het koekje wil noemen. 

Wij maken al bijna 200 jaar speculoos in Brussel, dat is al langer dan dat België bestaat.
Julie Capiau

Vrijdag werd speculoos officieel uitgeroepen tot Brussels cultureel erfgoed. Logisch volgens Capiau: “Wij maken al bijna 200 jaar speculoos in Brussel, dat is al langer dan dat België bestaat.” Brabanders had het graag anders gezien: “Het is jammer dat het niet gewoon Belgisch erfgoed is genoemd dan was dat voor ons ook goed geweest.” 

De kans is echter groot dat ze het beiden aan het verkeerde eind hebben want komt speculaas en dan zeker de kruiden niet van Nederland?  Volgens Brabanders klopt dat niet helemaal: “De Nederlanders zeggen: ‘de speculaas is van ons omdat er kruiden inzitten’ maar dat is ook meer kruidenkoek dan onze speculaas.” 

Lees verder onder het fragment uit 'De zevende dag'

Videospeler inladen...

"Dit mogen we niet laten gebeuren"

Maar uiteindelijk hebben Brabanders en Capiau vooral veel gemeen als ambachtelijke speculaasbakkers. In tegenstelling tot de bekende speculoos van Lotus, die volgens Capiau zelfs geen echte speculaas is: “In onze ogen wordt speculoos met echte boter gemaakt en niet met plantaardige vetten.” 

De naamsverandering van Lotus heeft de erkenning van speculoos tot Brussels erfgoed aangewakkerd. “Ik vond de naamsverandering naar ‘Biscoff’ spijtig en toen we dat hoorden dachten we echt: 'dit mogen we niet laten gebeuren'", vertelde Capiau. Brabanders treedt haar bij: “Laten we het maar gewoon op speculoos houden.” 

Tijdloos koekje

Het succes van speculaas is in ieder geval bij beide bakkers enorm groot en al zeker tijdens dit Sinterklaasweekend: “In deze periode verkopen we het meest, maar dit jaar was in het algemeen een topjaar. Dat zal ook door de coronacrisis komen, mensen willen nog meer lokaal kopen en zichzelf plezieren met goede producten, zeker nu ze niet kunnen reizen of op restaurant kunnen gaan.” 

Niet alleen de klassieke speculoos is populair. Het koekje is ook in de ambachtelijke bakker mee met zijn tijd. In Maison Dandoy in Brussel kan je speculoospasta kopen en bij Luc Brabanders in Hasselt kan je terecht voor speculaas gevuld met kokos. Voor ieder wat wils, smakelijk!

Meest gelezen