Videospeler inladen...

Trumps "vaccin-tsaar": "Geen druk gevoeld, ik doe dit niet voor de president maar voor de bevolking"

Moncef Slaoui, de Amerikaanse “vaccin-tsaar”, heeft geen druk gevoeld van president Donald Trump om de vaccinatiecampagne in de VS sneller te laten verlopen. “Ik heb deze rol niet opgenomen om de regering te helpen, maar om de bevolking van dit land en de wereld te helpen,” zei de Marokkaanse immunoloog met een Belgisch verleden vanochtend in “De zevende dag”.

President Donald Trump stelde op 15 mei Moncef Slaoui voor als de hoofdwetenschapper van de operatie “Warp Speed”. Dat is de Amerikaanse campagne om tegen het einde van het jaar te kunnen beginnen met vaccineren tegen het coronavirus.

Als hij zelf had kunnen kiezen, had Slaoui een andere naam gekozen voor de operatie die hij leidt. “Warp speed” is een term uit de science fiction-reeks “Star Trek”, die verwijst naar een snelheid die groter is dan de lichtsnelheid. 

Slaoui maakt de Amerikaanse vaccinatiecampagne liever met formule 1-racen:  "Je wil zo snel mogelijk gaan, maar ook zo veilig mogelijk”, aldus de gerenommeerde wetenschapper.

Druk

In een openhartig gesprek in “De zevende dag” beaamde Slaoui vanochtend dat de Amerikaanse vaccinatiecampagne inderdaad heel snel gaat, “maar ook heel doordacht en veilig”, verzekerde hij.

President Trump heeft altijd gehamerd op de snelheid waarmee er een vaccin zou en moest komen. Heeft Slaoui daardoor druk gevoeld? “Eerlijk? Helemaal niet”, zei de professor laconiek. “Ik heb deze rol niet opgenomen om de regering te helpen, maar om de bevolking van dit land en de wereld te helpen. Niet voor de president, deze of een andere.”

Vertrouwen

Zelf heeft hij het volste vertrouwen in de veiligheid en de werkzaamheid van de vaccins die eraan zitten te komen. “De vaccins zijn heel veilig”, alle informatie die we tot nu toe hebben, wijst daarop (...) Ik ken de data heel goed en zal mezelf en m’n kinderen laten vaccineren.” 

Mensen die sceptisch staan tegenover het vaccin, adviseert hij “om hun geest open te stellen, geen vooroordelen te hebben, naar de onderzoeksdata te kijken, naar alle experten te luisteren die ze vertrouwen en dan een besluit te nemen.”

Hij begrijpt ook de scepsis over de langetermijngevolgen, maar volgens de wetenschapper moeten we het vaccin gebruiken om te voorkomen dat er nog meer doden vallen.

Duur

De Amerikaanse vaccinatiecampagne is naast snel en veilig ook heel duur, merkte Slaoui nog op. Aan de campagne hangt namelijk een prijskaartje van 14 miljard dollar. Maar door die investering heeft het de afgelopen maanden ook zo duizelingwekkend snel kunnen gaan, aldus Slaoui.

In de VS mikken ze op mei-juni 2021 om groepsimmuniteit te hebben door de grootschalige vaccinatiecampagne die weldra uit de startblokken moet schieten. In België zal het waarschijnlijk trager gaan: tegen de zomer mikken we hier op 4 miljoen gevaccineerden.

Prioritair

Dat België door de aanwezigheid van Pfizer, Janssen Pharmaceutica en GSK een belangrijke producent van drie coronavaccins is, daar mag ons land trots op zijn, vindt Slaoui, omdat we hierdoor de rest van de wereld helpen.  

Dat die drie vaccins naar andere landen worden geëxporteerd, zoals de VS, vindt Slaoui logisch. “Het (financiële) risico, de investeringen, de drang om deze drie vaccins te maken, en daardoor ook de snelheid waarmee ze gemaakt worden, komen vanuit de VS. Daarom vind ik het maar eerlijk dat de VS prioriteit krijgt.”

De professor besloot dat de vaccinatie ergens moet beginnen, als we op termijn wereldwijd 8 miljard mensen gevaccineerd willen krijgen. Hij voegde eraan toe dat bedrijven die de vaccins produceren ze voor de hele wereld beschikbaar moeten maken en de bedrijven zullen dat bij zijn weten ook allemaal doen.

Bekijk hier het volledige gesprek met Moncef Slaoui in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen