foto: Gezinsbond

100 jaar Gezinsbond: opgericht door de kassier van de koolmijn

De Gezinsbond viert zijn honderdjarig bestaan. De organisatie die opkomt voor de belangen van alle gezinnen ontstond precies honderd jaar geleden in Beringen door een idee van Hubert Denis, kassier in de koolmijn. 

De verjaardag van de Gezinsbond werd in Beringen gevierd met speculaas. Een aantal speciale gezinnen en vrijwilligers kregen bezoek van feestpieten die hen een speculaas met Gezinsbondlogo overhandigden. De Gezinsbond werd precies 100 jaar geleden opgericht in Beringen door Hubert Denis, de kassier van de koolmijnen van Beringen. Hij wilde toen vooral de armoede bij grote gezinnen aanpakken. 

De oprichting van die bond was trouwens snel beklonken, zegt Rita Lambregts, voorzitter van de Gezinsbond Regio Hasselt. "Denis had gehoord over zo'n bond in Nederland en in Frankrijk. Die wilden ze daar oprichten om de belangen van de vele grote gezinnen in armoede na de Eerste Wereldoorlog te verdedigen. Hij stuurde een briefje naar 8 huisvaders in Beringen om er eens over te praten. En dezelfde avond al hadden ze een afdeling en waren ze vertrokken!" 

Van bij het begin werd er ingezet op basisbehoeften: een degelijke gezinswoning, een goed inkomen en betaalbaar openbaar vervoer. Ook vandaag is dat belangrijk. En er worden ook heel wat maatschappelijke thema’s op de voet gevolgd, zoals het welzijn van kinderen, armoede en sociale uitsluiting.  

Een groot feest zit er door corona niet in, maar later in 2021 komen er nog heel wat feestelijke activiteiten in de lokale afdelingen en er wordt ook een academische zitting georganiseerd. 

 

foto: Gezinsbond

Meest gelezen