Aagje Van Impe // GRAAG

Aalst stuurt élke jongere ludieke postkaartjes met contactgegevens van hulpverleners

Aalst gaat elke jongere tussen 15 en 19 jaar 5 postkaartjes opsturen. De stad reageert zo op de verontrustende enquête van de jeugdraad waaruit blijkt dat jongeren zich echt niet goed voelen sinds de coronapandemie. Op de kaartjes staan de contactgegevens van organisaties waarbij ze terecht kunnen als het slecht gaat.

Vorige week maakte de jeugdraad van Aalst de resultaten van een enquête bij zo’n 1.000 jongeren bekend. Daaruit bleek dat ze zich de laatste maanden zeer slecht voelen. 50% van de jongeren zou volgens de enquête de laatste maanden weleens aan zelfdoding of zelfverminking gedacht hebben. “Iedereen werd heel stil van de resultaten van de enquête”, reageert schepen Katrien Beulens van de stad. “We moesten dus wel iets extra doen om jongeren een hart onder de riem te steken.” De stad komt nu met het idee om elke jongere 5 ludieke postkaartjes op te sturen. 

Postkaartjes om jongeren te steunen

“Veel mensen voelen zich minder goed sinds het begin van de coronapandemie, maar we stellen vast dat het toch vooral bij jongeren een probleem is”, gaat Beulens verder. “Ze kunnen hun jeugd nu niet onbezorgd beleven door het coronavirus, de examens komen eraan én het is een donkere periode. Wij leven zeker mee met hen en vinden het goed dat de jeugdraad nog eens aan de alarmbel trekt.” 

(Lees verder onder de foto.)

Aagje Van Impe // GRAAG

“We lanceerden een tijd geleden al een “Ca Va campagne” met filmpjes over hoe jongeren zich op dit moment voelen en hoe ze daarmee om kunnen gaan, maar vandaag hebben we beslist om ook postkaartjes met leuke animaties van de Aalsterse ontwerpster Aagje Van Impe van "GRAAG" te versturen.” Op de postkaartjes staan de contactgegevens van diensten die jongeren kunnen helpen als ze zich niet goed voelen. 

(Lees verder onder de foto.)

Aagje Van Impe // GRAAG

Elke jongere tussen de 15 en 19 jaar – en dat zijn er 4.600 – krijgt een stapel postkaartjes in de bus. “Op eentje staan de contactgegevens van hulporganisaties, de andere zijn blanco”, zegt schepen Beulens nog. “De blanco kaartjes kunnen ze versturen naar vrienden en familie. Het gaat allemaal om ludieke kaartjes zoals bijvoorbeeld een kaartje met een wc waarop we 2020 doorspoelen.”

Zit je met vragen over zelfdoding dan kan je ook terecht op het gratis nummer van de zelfmoordlijn 1813 of op 1813.be

Aagje Van Impe // GRAAG
kasto80

Meest gelezen