De energieverslindende cementfabriek in Lixhe maakte de switch naar o.a. versleten autobanden voor haar energie, om weg te gaan van steenkool.
AP2011

België daalt verder op lijst van strijd  tegen klimaatverandering en is nu bij zwakste leerlingen van West-Europa

België is opnieuw gedaald in de Climate Change Performance Index (CCPI), een jaarlijkse rangschikking waarbij milieu-ngo's een zestigtal landen rangschikken op basis van hun strijd tegen klimaatverandering. Ons land zou nu wel bereid zijn de ambitieuzere Europese doelstellingen mee te ondersteunen.

België zakte vorig jaar van 31 naar 35, en moet dit jaar opnieuw enkele banken achteruit, naar plaats 40. Ons land is nu één van slechtste leerlingen geworden in West-Europa. 

Sinds 2005 wordt de CCPI elk jaar opgemaakt door de ngo's Germanwatch, New Climate Institute en Climate Action Network. Er werken een 400-tal energie- en klimaatexperts aan mee. 

De lijst omvat 57 landen en de Europese Unie, die samen verantwoordelijk zijn voor ruim 90 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Hoe werkt het?

De lijst wordt opgemaakt op basis van 14 verschillende criteria, onderverdeeld in vier categorieën: 

  • de uitstoot van broeikasgassen
  • het gebruik van hernieuwbare energie
  • energie-efficiëntie (bijvoorbeeld de isolatie van gebouwen)
  • klimaatbeleid

Waarom doet België het minder goed?

Voor België knelt het schoentje een beetje in elke categorie, zeggen de ngo's. Ook voldoen we op dit moment niet aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. "België werd vooral afgestraft in de rangschikking doordat een daling van de broeikasgassen uitblijft", zegt Laurien Spruyt, klimaatexperte bij de Bond Beter Leefmilieu, "en wegens een jarenlang gebrek aan goed klimaatbeleid." 

Tegelijk boeken we nog onvoldoende vooruitgang voor hernieuwbare energie, en ligt ons energieverbruik te hoog. 

Spruyt somt op wat we in België (beter) kunnen doen: "Een doorgedreven energiebesparing in gebouwen, het uitfaseren van auto's met een verbrandingsmotor, meer laadinfrastructuur voor elektrisch transport en een gezonde, plantaardige voeding." 

De federale overheid en de gewesten moeten samenwerken om de Europese klimaatdoelen te halen, klinkt het. Net vandaag raakte bekend dat België de strengere Europese doelstelling voor de reductie van broeikasgassen (55 procent minder uitstoot in 2030 tegenover 1990, in plaats van de nu voorgestelde 40 procent, red.) dan toch wil steunen, maar de Vlaamse regering koppelt daar wel voorwaarden aan. (lees door onder de tweet)

Na een lege top-3 volgt Zweden als best presterende land

Omdat eigenlijk geen enkel land goed op weg is om zijn doelstelling te halen voor het Klimaatakkoord van Parijs (de wereldwijde opwarming ruim onder 2 graden Celsius houden, en liefst op anderhalve graad, red.) wordt de volledige topdrie van de rangschikking opengelaten. De vierde plaats voor het best presterende land gaat naar Zweden

Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk, dat onlangs beloofde om tegen 2030 naar een vermindering van 68 procent te willen gaan, nog een stuk verder dus dan de Europese Unie. Onze buurlanden staan allemaal hoger: Duitsland is 19e, Frankrijk 23e en Nederland 29e. Bekijk hier de volledige rangschikking in meer detail. 

Meest gelezen