HANS PUT

Genk, Beringen, Ham en Tessenderlo pakken roekeloze automobilisten hard aan: "Politie zal auto in beslag nemen"

In Genk, Beringen, Ham en Tessenderlo riskeren asociale bestuurders vanaf januari 2021 een onmiddellijke inbeslagname van hun voertuig. Een nieuw retributiereglement moet ervoor zorgen dat de lokale politie een voertuig tijdelijk kan takelen. In samenwerking met het Parket en de politiezone wordt dan beslist of het voertuig verder in beslag genomen wordt door de burgemeester, gevolgd door een zware boete.

“Uit onze lokale stads- en veiligheidsmonitor blijkt dat asociaal rijgedrag zich vooral vertaalt in het veelvuldig luid optrekken van de wagen op korte afstand, het uitvoeren van gevaarlijke stunts en onaangepaste snelheden”, verduidelijkt Wim Dries, burgemeester van Genk (CD&V). “Het nieuwe retributiereglement laat de lokale politie - in ons geval politiezone Carma - toe om het voertuig weg te takelen en op een veilige plaats te stallen. In samenwerking met het parket en de politie kan beslist worden of ik de inbeslagneming als burgemeester verder verleng. De kosten van de inbeslagname en stalling van het voertuig zijn voor rekening van de bestuurder of de eigenaar van het voertuig. Deze kunnen oplopen tot 400 euro per voertuig, exclusief de bewaarkost die maximum 40 euro per dag bedraagt. Het voertuig wordt niet vrijgegeven zolang de betaling niet is gebeurd.”

We willen verplaatsingseffect vermijden

Burgemeester Thomas Vints, Beringen

In de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo moeten roekeloze bestuurders nog dieper in hun buidel tasten. “Als forfaitaire startretributie is de bestuurder 500 euro verschuldigd”, zegt Thomas Vints, burgemeester van Beringen (CD&V). “Op deze manier willen we een lik-op-stuk aanpak van straatracers realiseren en hopen we ook een sterk ontradend effect te creëren. Beringen kiest voor eenzelfde beleid als de gemeenten Ham en Tessenderlo omdat straatracers zich over het hele grondgebied van de politiezone begeven. Bovendien willen we een verplaatsingseffect tussen de 3 gemeenten vermijden.”

Het nieuwe retributiereglement wordt in elk van de gemeenten voorgelegd op de gemeenteraad van december. Wim Dries verwacht alvast dat er op korte termijn veel andere Limburgse gemeenten zullen volgen. “Men zal deze werking verder op provinciaal niveau onderzoeken, waarna we ons als stad zullen aanpassen aan de provinciale richtlijnen.”

Meest gelezen