Stad Gent

Stad Gent heeft 700 gratis geveltuinen uitgedeeld: "Het was een groot succes"

De 700 geveltuinen die de stad Gent gratis liet plaatsen door de geveltuinbrigade zijn allemaal weggegeven. De geveltuinbrigade kreeg een jaar de tijd om de tuinen te plaatsen, maar op amper 8 maanden tijd zijn ze allemaal al weg gegeven. “Het was een groot succes”, zegt Steven Geirnaert van het Gents Milieufront.

“De stad Gent heeft dit voorjaar samen met de geveltuinbrigade beslist om in Gent 700 geveltuinen te laten aanleggen door de brigade”, vertelt Steven Geirnaert van het Gents Milieufront bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We zijn in mei gestart met het aanleggen van zulke tuinen en nu hebben we er al 550 geplaatst.”

Gratis geveltuinen aanvragen kan helaas niet meer, maar volgend jaar zijn er misschien weer subsidies

Steven Geirnaert, Gents Milieufront

“Toen we bekend maakten dat we opnieuw gratis geveltuinen in opdracht van de stad Gent konden aanleggen, hebben we meteen honderden aanvragen gekregen”, gaat Geirnaert verder. “We hebben momenteel al 550 tuinen aangelegd op een aantal maanden tijd. De resterende 150 zijn gereserveerd voor mensen bij wie de straat wordt heraangelegd en waar in de plannen sowieso plaats werd voorzien voor een geveltuin.”

150 euro voor een geveltuin

Mensen kunnen nu nog steeds geveltuinen aanvragen, maar ze kunnen dat niet meer gratis doen. “De subsidie van de stad Gent is helaas uitgeput”, zegt Geirnaert. “We zijn nu wel aan het bekijken op welke manier we deze gratis dienstverlening zouden kunnen verlengen. Een van de mogelijkheden is gebruik maken van het wijkbudget. Inwoners kunnen via dat budget voorstellen indienen om hun wijk te verbeteren en veel van de ideeën die zijn ingediend gaan over meer groen in de stad. Wie weet kunnen mensen vanaf volgende zomer op die manier dus toch nog een gratis geveltuin verkrijgen.”

Wie zeker wil zijn van een geveltuin en niet kan wachten tot volgende zomer, kan op de webshop van de geveltuinbrigade een tuin aankopen. Zoiets kost 150 euro en inclusief werkuren, materiaal en planten. 

Vlaamse overheid

Maar de gevelbrigade rekent niet alleen maar op geld van de wijkbudgetten om meer tuinen te kunnen plaatsen: “We hebben bij de Vlaamse overheid een subsidiedossier ingediend omdat we ook groene gevels willen maken. Dat zijn gevels die bestaan uit een tuin, maar ook uit bijenkasten en nestkasten. Kortom: allerlei dingen die je gevel natuurvriendelijk maken. We krijgen over een week normaal antwoord. Wie weet kunnen we binnenkort nog meer groen op gevels aanbrengen met subsidies van Vlaanderen”, aldus Geirnaert. 

kasto80

Meest gelezen