(archieffoto)

Illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Koksijde

De opsporingsdiensten van de douane hebben donderdag een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in een loods in Koksijde. Bovendien zijn in een opslagplaats in Veurne bijna vier miljoen namaaksigaretten aangetroffen. Twaalf verdachten zijn aangehouden door de onderzoeksrechter.

De gloednieuwe productielijn voor de illegale aanmaak van sigaretten werd donderdag opgerold in Wulpen, een deelgemeente van Koksijde. Daarnaast vonden de speurders ook een versnijdingslijn voor ruwe tabak. Ter plaatse werden ook ruwe tabak, versneden tabak en 50.000 namaaksigaretten van het merk Mayfair aangetroffen. In een opslagplaats in de Veurnse deelgemeente Bulskamp werden ten slotte 3.916.000 namaaksigaretten van het merk Richmond in beslag genomen.

Het onderzoek kadert binnen het Europees samenwerkingsprogramma "EMPACT - prioriteit ACCIJNZEN", waar 24 lidstaten aan deelnemen. "Beide vaststellingen kaderen binnen hetzelfde onderzoek dat uitwees dat de illegale fabriek slechts heel recentelijk werd opgestart door een Oost-Europese dadergroepering", meldt de douane. Twaalf verdachten werden opgepakt en ondertussen ook aangehouden door de onderzoeksrechter. In totaal zouden ze 4,3 miljoen euro aan accijnzen en btw ontdoken hebben.

De douane omschrijft 2020 ronduit als een recordjaar. In België werden dit jaar immers al vijf illegale productiesites van sigaretten en vier illegale productiesites van waterpijptabak ontmanteld. Daarnaast werden een versnijdingssite van tabak en acht opslagplaatsen ontdekt.

Meest gelezen