Vlaanderen koppelt voorwaarden aan ambitieuzere Europese klimaatdoelstelling

België kan op de Europese top later deze week de strengere Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 mee onderschrijven, maar dan zal federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) wel de Vlaamse voorwaarden in de Europese tekst moeten zien te krijgen. Europa wil op de top het engagement van de 27 lidstaten krijgen om de emissies in de Unie over tien jaar met minstens 55 procent terug te dringen, in vergelijking met het referentiejaar 1990.

Federaal minister van Milieu Zakia Khatabbi (Ecolo) tweette vanmorgen pontificaal "Habemus pactum! België zal de Europese ambitie ondersteunen van -55% op de Europese raad". Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ging meteen op de rem staan.

"Er zijn belangrijke en strikte voorwaarden die vervuld moeten worden voor we dit standpunt in Europa kunnen verdedigen", aldus Demir, die haar federale collega van "desinformatie" beschuldigde.

(lees verder onder tweets)

Waarover gaat het? De Europese Commissie wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie met 55 procent terugdringen ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dat is een aanscherping van de Europese klimaatambitie, want tot nu was een vermindering van 40 procent afgesproken.

De verscherpte Europese klimaatambitie ligt later deze week ter tafel op de Europese top met de Europese regeringsleiders. België had zich tot nu nog niet bereid verklaard om die doelstelling te onderschrijven. Tijdens het overleg tussen de federale regering en de deelstaten is vanmorgen afgesproken dat premier De Croo op de top de doelstelling mag steunen, mits enkele voorwaarden.

Voorwaarden

Concreet wil de Vlaamse regering dat er twee stevige voorwaarden klaar en duidelijk worden opgenomen in de Europese ambitie: "kostenefficiëntie en internationale flexibiliteit".

Nu gebeurt de verdeling van de Europese doelstelling onder de lidstaten op basis van het BBP per inwoner. De Vlaamse regering vreest dat dat te veel in het voordeel van Oost-Europese lidstaten speelt, met name een lagere doelstelling terwijl die landen misschien wel makkelijker en goedkoper hun CO₂-uitstoot meer kunnen doen dalen. Vandaag hebben Roemenië en Bulgarije bijvoorbeeld een doelstelling van respectievelijk 2 en 0 procent. "Het is nodig om in heel Europa inspanningen te leveren, niet enkel in Vlaanderen", klinkt het. Verder wil Vlaanderen ook dat landen die hun doelstelling niet halen, uitstootrechten kunnen kopen van landen die de lat wel halen.

Volgens het kabinet van Vlaams minister Demir heeft federaal premier De Croo zich geëngageerd om die voorwaarden op tafel te leggen op de Europese top. "En wat Vlaanderen betreft zal België enkel "ja" mogen zeggen als die voorwaarden inderdaad worden opgenomen", aldus de woordvoerder van Demir. Zo niet zal Vlaanderen zich niet gebonden voelen, zegt de minister. 

Het kernkabinet van de Vlaamse regering houdt intussen vast aan de eigen Vlaamse doelstelling van min 35 procent tegen 2030. Volgens de huidige gang van zaken zal het overigens niet evident zijn om die ambitie ten volle te halen.

Beluister de uitleg van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen