Facebook: Gulden Eifeesten 2019

Ook volgend jaar geen Eikoningin in Kruisem: eifeesten opnieuw afgelast door corona  

De Eifeesten in Kruisem zullen ook volgende lente niet kunnen doorgaan. Door de coronapandemie kan het evenement niet veilig georganiseerd worden. "Elk jaar bezoeken meer dan duizend mensen de feesten. Dat is nu niet mogelijk", legt burgemeester Joop Verzele (CD&V) uit. 

Wie Kruisem zegt, zegt de Gulden Eifeesten en omgekeerd. Al sinds 1955 dag vieren de Kruisemnaars rond Pasen de feesten.  Kruisem is dé eigemeente bij uistek want het Eicomité beslist er traditioneel elke dinsdag de richtprijs voor het ei in de winkel. Vorige editie van de Eifeesten, in april, werd eerder al geannunleerd door corona en ook volgende editie wordt nu voorzorg afgelast. "De eifeesten lokken jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Een deel van het feest gaat door in een tent, maar ook bij de buitenluchtactiviteiten, zoals de gulden eiworp, kan de veiligheid niet gegarandeerd worden", zegt burgmeester Joop Verzele. 

We willen een kwalitatieve 'eiverkiezing', maar dat is moeilijk tijdens een pandemie

Joop Verzele, burgemeester Kruisem

Ook de voorbereiding van de jaarlijkse verkiezingswedstrijd van 'Eikoningin' of 'Eierboer van het jaar' loopt niet van een leien dakje. De organisatie begint al in september met de voorbereidingen van het kroonmoment, maar zag de voorbije maanden alle evenementen uitgesteld worden. "Normaal vindt er eerst een preselectie plaats en worden er dansjes aangeleerd. Daarna is er ook nog kandidatendag, waarop alle kandidaten worden voorgesteld. Deze publieke evenementen coronaproof organiseren is niet evident en we kunnen ze niet blijven uitstellen", legt Verzele uit. 

"Daarnaast ben je als Eikoningin en Eierboer de vertenwoordiger van de gemeente, maar door de huidige coronapandemie kan je nergens naartoe gaan. Dat is contradictorisch. Daarom hebben we besloten om het evenement van volgend jaar af te gelasten en meteen uit te kijken naar de editie van 2022. Tips voor een alternatieve versie van de Gulden Eifeesten zijn altijd welkom" lacht Verzele nog. "Wie weet valt er toch nog een oplossing uit de bus."

kasto80

Meest gelezen