Videospeler inladen...

Links-autoritaire president Maduro herovert Venezolaans parlement na omstreden verkiezingen

In Venezuela, in Latijns-Amerika, heeft de omstreden president Nicolás Maduro de macht heroverd in het parlement. Zijn coalitie heeft de parlementsverkiezingen gewonnen met bijna 70% van de stemmen. Een groot deel van de oppositie boycotte de verkiezingen, onder wie huidig parlementsvoorzitter en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó. Guaidó had de bevolking ook opgeroepen om niet te gaan stemmen. Twee derden van de kiezers zijn thuisgebleven. De Verenigde Staten en de Europese Unie erkennen de verkiezingsresultaten niet.

De Gran Polo Patriótico Simon Bolivar (GPP) - de coalitie achter president Nicolás Maduro - kreeg 67,7 procent van de 5,2 miljoen uitgebrachte stemmen achter zich.  Zo kondigde de voorzitter van de Nationale Kiesraad (CNE) vannacht aan, met ruim 80% van de stemmen geteld. Meer dan 20 miljoen Venezolanen hadden zich geregistreerd om te kunnen stemmen.

Zoals verwacht heeft de links-autoritaire president Maduro de macht in het parlement heroverd. "Een geweldige, gigantische electorale overwinning", zei Maduro in z'n overwinningsspeech. "Hier staan we dan, bevestigd en herbevestigd door de liefde, de stemmen en de passie van het volk". Niet alleen partijbonzen Diosdado Cabello en Jorge Rodriguez hebben een zetel veroverd, maar ook Maduro's echtgenote Cilia Flores en zoon Nicolás "Nicolacito" Ernesto  zullen op 5 januari 2021 de eed afleggen als nieuwe volksvertegenwoordigers.

Opmerkelijk: president Maduro ging niet stemmen in een populaire volkswijk in de hoofdstad Caracas zoals gewoonlijk, maar in een zwaar bewaakt militair stemlokaal.

Huidig parlementsvoorzitter en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó koos voor een boycot van de parlementsverkiezingen. 37 oppositiepartijen volgden hem daarin. Een groot deel van de oppositie verwijt Maduro alle macht in Venezuela naar zich te hebben toegetrokken en alles te controleren, waardoor vrije en eerlijke verkiezingen onmogelijk zijn. Guaidó had ook de bevolking opgeroepen om niet te gaan stemmen en twee derden van de kiezers is thuisgebleven. De opkomst van slechts 31% was historisch laag.

Volgend weekend sluit Juan Guaidó een online volksraadpleging af (12D) waarin hij de Venezolanen vraagt of ze af willen van president Maduro, of ze vrije, eerlijke verkiezingen willen, of ze de parlementsverkiezingen van gisteren (6D) erkennen en of ze Guaidó een nieuw mandaat geven om samen met de internationale gemeenschap te blijven proberen om Nicolás Maduro van de macht te verdrijven.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen