Copyright 2018, Ivaylo Starchev, licensed via EyeEm Mobile GmbH

LIVEBLOG - Terugkeer uit rode zone? Vanaf 18/12 opnieuw verplicht in quarantaine: "Zullen dat ook controleren"

Wie vanaf 18 december terugkeert uit een rode zone in het buitenland zal opnieuw verplicht in quarantaine moeten. En dat zal ook worden gecontroleerd, zegt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing. Ondertussen lijken de coronacijfers stilaan te stabiliseren. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Terugkeer uit rode zone? Opnieuw verplicht in quarantaine en "zullen we ook controleren"

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland zal vanaf 18 december opnieuw sowieso verplicht in quarantaine moeten gaan. Dat bevestigt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing, in "De wereld vandaag" op Radio 1. De laatste maanden moest je enkel in quarantaine als bleek dat je risico had gelopen in het land waaruit je terugkeerde. 

"Dat gaan we nu weer veranderen", zegt Moykens. "Vanaf 18 december moet iedereen nog steeds het Passagier Lokalisatie Formulier invullen, maar iedereen die uit een rode zone terugkeert, zal sowieso ook verplicht tien dagen in quarantaine moeten gaan. Op dag zeven volgt dan een test. Als die test negatief is, mag je uit quarantaine."

Dat alles zal ook worden gecontroleerd, zegt Moykens. "We zullen nakijken of die mensen ook effectief een afspraak maken om zich te laten testen. Wie dat niet doet, zal een telefoontje van ons krijgen."

Lees hier meer:

Viroloog Steven Van Gucht: "Cijfers van de jongste dagen tonen een stabilisering"

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht extra toelichting gegeven bij de huidige coronacijfers. Zoals u hier al kon lezen, dalen de cijfers nog steeds, al gaat dat minder snel dan gehoopt. "Na een lange periode van goed nieuws, blijken de cijfers nu te stabiliseren", zo verwoordt Van Gucht de evolutie van die coronacijfers.

"Als we kijken naar de cijfers van de voorbije dagen, dan spreken we van een stabilisering", zegt Van Gucht. Het is een trend die vastgesteld wordt in Vlaanderen en in de provincie Luxemburg. In Brussel en de rest van Wallonië dalen de cijfers wel nog verder.

Over de precieze oorzaak van de stabilisering tasten de experts in het duister. Mogelijk is het een combinatie van verschillende factoren. "Zo is er de geleidelijke uitbreiding van het aantal testen. (vanaf 23 november worden opnieuw mensen zonder symptomen getest, nvdr). Maar het aantal testen is de voorbije dagen slechts licht toegenomen, waardoor de stabilisering van de cijfers dus niet echt te verklaren valt door die gewijzigde test-strategie.

Van Gucht stipt ook een stijging aan van het aantal besmettingen bij kinderen en tieners. "En dat is heel waarschijnlijk het gevolg van de heropening van de scholen, intussen een drietal weken geleden. "Bij kinderen van 0 tot 9 jaar zien we op weekbasis een toename van 46 procent. Bij de leeftijdscategorie tot 19 jaar zien we een toename van 10 procent."

Steven Van Gucht wijst er wel op dat in absolute aantallen gezien het aantal besmettingen een stuk lager ligt bij kinderen en tieners dan bij volwassenen. "Ook is het onduidelijk waar de besmettingen vandaan komen, thuis of op de scholen. De stijging van het aantal besmettingen bij kinderen komt voor ons niet als onverwacht", zegt Van Gucht.

Op het Nationaal Crisiscentrum wordt de boodschap herhaald om voorzichtig te zijn met het aantal ontmoetingen tussen verschillende generaties, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht.

Herbekijk hieronder de persconferentie:

Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken besmet met COVID-19

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese, heeft een positieve coronatest afgelegd. Dat meldt de regering in Rome. De minister legde vanochtend een routinetest af en was in de namiddag aanwezig op een vergadering met andere Italiaanse ministers. Op dat moment kreeg ze het resultaat van haar positieve test.

De twee ministers die naast haar zaten, minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio en minister van Justitie Alfonso Bonafede, moeten in quarantaine. Alle aanwezige ministers droegen maskers en respecteerden de afstandsregels, benadrukt de regering.

"Wat Bouchez doet, is  schadelijk en populistisch"

In "De afspraak" heeft Karel De Gucht (Open VLD) uitgehaald naar zijn Franstalige collega-politicus Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR. De Gucht was zeer scherp voor Bouchez toen het ging over het feit dat deze had gepleit voor versoepelingen in het coronabeleid, nu de cijfers weer beter zijn geworden. "Ik ken hem (Bouchez) niet en ik mis hem niet. En ik vind niet dat hij zeer verstandige dingen zegt. Wat hij doet is schadelijk en populistisch. Laat de regering haar werk doen en laat de partijvoorzitters er zo weinig mogelijk tussenkomen. Bouchez heeft me tot nu toe niet overtuigd van zijn wijsheid." 

De Gucht wees er ook op dat te hoge coronacijfers niet enkel meer coronapatiënten tot gevolg hebben, maar er ook toe leiden dat mensen andere zorgen uitstellen door de druk op de ziekenhuizen. Zo zullen er wellicht 5.000 kankergevallen te laat behandeld worden door corona. 

Marc Van Ranst reageerde op het Bouchez' pleidooi voor versoepelingen met een kwinkslag: "Hij wil naar de kapper." 

Bouchez heeft me tot nu toe niet overtuigd van zijn wijsheid

Van Ranst: "Maatregelen moeten niet strenger, maar mensen moeten ze naleven"

Viroloog Marc Van Ranst zegt in "De afspraak" dat de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus eigenlijk volstaan, ondanks het feit dat we stilaan op een soort plateau zijn terechtgekomen, met nog weinig of geen daling meer in het aantal ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen. 

"We kunnen de huidige koers behouden, maar moeten zorgen dat alle mensen volgen", zei hij over o.a. de vele recente lockdownfeestjes. Als dat niet lukt, en we blijven te lang op dit plateau hangen, dan is er een probleem, want dit plateau zou veel te hoog liggen, met ruim 2.000 nieuw COVID-gevallen per dag. Van Ranst sluit in dat geval strengere maatregelen niet uit, al is een nieuw lockdown het laatste wat we willen, zei hij nog. "We mogen hier niet te lang blijven hangen, de huidige maatregelen zijn in principe voldoende, maar de mensen moeten er genoeg aandacht aan besteden."  

Woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas gebruikt als eerste een 'ontsmettingscel' voor zorgmateriaal

Het woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas beschikt als eerste in de Benelux over een decontaminatiecel. Dat is een ontsmettingscel waar je het zorgmateriaal in plaatst en je het er na drie uur volledig ontsmet weer uithaalt. Het lijkt op een grote frigo. Via verneveling wordt een desinfectieoplossing in de cel gebracht, die dodelijk is voor virussen, bacteriën, schimmels, sporen en gistcellen. 

Lees meer in dit artikel:

Minister Verlinden: "Lockdownfeestjes moeten nu ophouden, anders hebben we nog strenge maatregelen met Pasen"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is bijzonder scherp voor de vele lockdownfeestjes die de afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen. "Dit kan absoluut niet. Het is ongelofelijk dat een aantal mensen het nog steeds niet begrijpen of willen begrijpen. Dit moet absoluut nu ophouden", zegt ze bij "VTM Nieuws". 

De minister benadrukt dat er al hoge boetes zijn. "Wie hardleers is (en de maatregelen dus meerdere keren aan zijn laars lapt, red.) krijgt een hogere boete of kan rechtstreeks gedagvaard worden. De politie zal niet systematisch aanbellen en een woning betreden, maar als er aanwijzingen zijn van grote overtredingen, kunnen ze wel binnen gaan om daar de overtredingen vast te stellen."

"We doen alles wat we kunnen om aan mensen te tonen dat het menens is", zegt Verlinden. "Maar als enkelingen de regels blijven schenden, zitten we met Pasen nog met strenge maatregelen."

Vlaamse buurtrestaurants voorzien betaalbare afhaalmenu's tijdens de feestdagen

Achtentwintig buurtrestaurants in Vlaanderen hebben maandag een digitaal platform gelanceerd voor take-away maaltijden tijdens de feestdagen. Op het platform kan iedereen terecht voor een betaalbaar feestmenu. Met het project willen de buurtrestaurants ook de sociale tewerkstelling steunen.

Nu alle horecazaken vanwege het coronavirus dicht blijven, zijn afhaalmaaltijden enorm populair. Om daar op in te spelen, slaan veertien organisaties in Vlaanderen, samen goed voor 28 buurtrestaurants, de handen in elkaar. Op buurtopjebord.be bundelen ze tijdens de feestdagen hun afhaalmaaltijden. Met het initiatief willen de buurtrestaurants klanten lekkere en betaalbare dagschotels en feestmenu's aanbieden.

Buurtrestaurants zorgen in normale omstandigheden voor betaalbare maaltijden voor mensen uit de buurt. Daarbij staat sociale tewerkstelling centraal. Mensen die weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen er een zinvolle job en begeleiding. "De verplichte sluiting van de horeca hakt er ook bij onze werknemers in. Met de opstart van buurtopjebord.be, geven we hen opnieuw zinvol werk. De sociale contacten, de werkstructuur en het hoger inkomen geven hen weer zelfvertrouwen", vertelt Linde Brewaeys van HERW!N, het collectief van de maatwerkbedrijven waar ook de buurtrestaurants toe behoren. Bij de achtentwintig deelnemende buurtrestaurants, zijn meer dan 150 werknemers aan de slag.

Aalst stuurt élke jongere ludieke postkaartjes met contactgegevens van hulpverleners

Aalst gaat elke jongere tussen 15 en 19 jaar 5 postkaartjes opsturen. De stad reageert zo op de verontrustende enquête van de jeugdraad waaruit blijkt dat jongeren zich echt niet goed voelen sinds de coronapandemie. Op de kaartjes staan de contactgegevens van organisaties waarbij ze terecht kunnen als het slecht gaat.

Lees meer in dit artikel:

Italianen krijgen 10 procent van al hun decemberaankopen teruggestort

In Italië gaat vanaf morgen een maatregel in waardoor de Italianen in december 10 procent van hun aankopen terugkrijgen. De Italiaanse regering wil met de maatregel de economie opnieuw stimuleren nu er door corona heel wat stilligt en op termijn belastingontduiking tegengaan. 

Als de Italianen hun geld willen terugkrijgen moeten ze elektronisch betalen en ze moeten daarbij een speciale app gebruiken. Ze kunnen maximum 15 euro per aankoop recupereren, bovendien moeten er minstens 10 aankopen gedaan worden. 

In 2021 loopt de maatregel nog twee maanden voort, maar dan gelden er andere voorwaarden en zullen ze ook andere bedragen kunnen recupereren. 

Er is erg veel interesse in de app. Volgens de krant La Repubblica worden er 6.000 aanvragen per seconde geregistreerd. Door de vele aanvragen zijn de websites van verschillende banken overbelast, maar deze problemen worden zo snel mogelijk opgelost, luidt het.

Meest gelezen