Reisbureau Uniquest

N-VA wil coronavoucherbank om reisbureaus te helpen, maar "niet zo gemakkelijk als het klinkt"

Oppositiepartij N-VA wil dat de regering een "coronavoucherbank" opricht om reisbureaus te helpen met het terugbetalen van coronavouchers. Dat heeft Anneleen Van Bossuyt (N-VA) gezegd in "De Ochtend" op Radio 1. Staatssecretaris voor consumentenzaken, Eva De Bleeker, wil het voorstel bekijken, maar "denkt dat het interessanter is om de reisverzekeringskantoren te versterken". 

De Nederlandse regering heeft een steunfonds opgericht voor reisbureaus die coronavouchers niet kunnen terugbetalen. Het fonds leent geld uit aan de reisbureaus die daarmee de vouchers van hun klanten kunnen terugbetalen als die geen nieuwe reis plannen te maken. 

Ook in ons land kregen mensen die hun reis geannuleerd zagen door de coronacrisis een voucher waarmee ze een nieuwe reis konden boeken. Maar 300 miljoen euro aan vouchers zijn nog niet ingeruild. Als een voucher een jaar oud is en er geen nieuwe reis is geboekt, kan de klant zijn geld terugvragen. Dat kan veel kleine reisbureaus in de problemen brengen. 

Oppositiepartij N-VA komt nu met een gelijkaardig voorstel als in Nederland, de oprichting van een coronavoucherbank. 

Consumentenbescherming

"Ook consumenten zijn zo beter beschermd", aldus Van Bossuyt. De vouchers zijn namelijk gedekt door het Garantiefonds reizen, maar ook daar zit te weinig geld in, klinkt het. 

Bovendien zou de consument geen 18 maanden moeten wachten op de terugbetaling. Een coronavoucher is namelijk 1 jaar geldig en organisaties krijgen dan nog eens 6 maanden om het bedrag terug te betalen. 

Beluister hier het gesprek met Van Bossuyt in "De Ochtend" op Radio 1:

Via de reisverzekeraars

Op zich een interessant voorstel volgens staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD), maar niet zo gemakkelijk als het klinkt. "Er zijn meer dan 1000 reiskantoren, als de overheid al die dossiers zelfs moet screenen, is dat administratief zeer zwaar."

Het is daarom interessanter om de reisverzekeringskantoren te versterken, klinkt het. Zo wil De Bleeker een lening geven aan de verzekeraars, die op hun beurt de reiskantoren en de klanten kunnen helpen. "Dat is op lange termijn een stabieler initiatief."

Meest gelezen