Podcast: "Amerika, een republiek van leugens?"

De helft van Amerika en de helft van de wereld noemen Donald Trump een American fake. Maar toch hebben 74 miljoen Amerikanen hun stem aan hem geschonken. Bijna won hij een tweede ambtstermijn. Tientallen miljoenen aanhangers geloven de president op zijn woord als hij de verkiezing één grote diefstal en fraude noemt. Wat is er mis met Amerika? Waarom geloven zoveel Amerikanen de verdraaide waarheden van hun president? Is Amerika een republiek van leugens? En is dat nieuw, of is het fenomeen zo oud als de straat? Er lijkt in elk geval een crisis van legitimiteit, een crisis van vertrouwen. Een podcast van Amerikacorrespondent Björn Soenens. De geluidsmontage is van Daan Wallis. 

Trump liegt over alles. Dag en nacht. Dat is een groot probleem. Er is in amper vijf jaar tijd een persoonlijkheidscultus gebouwd rond Donald Trump. De democratie davert op haar grondvesten. Kan die Amerikaanse democratie Donald Trump overleven?

Paranoia en complotdenken zijn bepalende kenmerken van autoritaire leiders. Als een samenleving niet meer weet hoe ze waarheid en leugen uit mekaar moet houden, dan is de democratie aan het verrotten en vermolmen.

Liegen is de essentie van autoritaire leiders. Systematische oneerlijkheid vernietigt onze opvattingen over de realiteit. En dat is juist de bedoeling. Macht uitoefenen of proberen te behouden tegen de wil in van de meerderheid van de burgers, is een daad van despotisme.

De leider wordt gesterkt door het zwijgen van zijn partij, de Republikeinse. Republikeinen bekampen de Democraten niet langer politiek, door het georganiseerd meningsverschil. Ze bekampen de Democraten over hun bestaansrecht. 

Beluister hier de volledige podcastaflevering "Amerika, een republiek van leugens?" van onze Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Republiek van leugens?

Amerika lijkt een chronisch leugenland. In de grondwet wordt al 250 jaar opgeschept over gelijkheid voor iedereen. Terwijl de slavernij, en daarna de discriminatie van zwarten, nog altijd niet helemaal verdwenen is. Thanksgiving is het dankfeest dat werd gehouden omdat Indianen de eerste pioniers hielpen overleven. Vervolgens werden ze vriendelijk bedankt met net geen uitroeiing. De Amerikaanse geschiedenis is één lange weg bezaaid en geplaveid met leugens.

Trumps controverse over de verkiezingsuitslag lijkt een voorbedacht plan, het werd gefabriceerd in de hoofden en de verbeelding van een bange verliezer. Het was eigenlijk een geplande strategie. De triomf van de verschroeide aarde. In dat opzicht wekte het plan van Trump geen verwondering. Deze man was altijd heel voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Luister mee naar deze podcast. 70 minuten Amerikaanse geschiedenis, van nu en vroeger, en hoe het zover is kunnen komen. 

Meest gelezen