Terugkeer uit rode zone? Quarantaine én test weer verplicht vanaf 18 december, "en dat gaan we controleren"

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland moet vanaf 18 december opnieuw verplicht in quarantaine én zich laten testen. Dat bevestigt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We zullen dat ook controleren."

Een quarantaine - en test - voor wie terugkeert uit een rode zone was al verplicht tot half oktober dit jaar. Op dat moment werden de regels wat versoepeld. Vanaf dan hing alles af van je antwoorden op het formulier dat iedereen moet invullen als je terugkeert na meer dan 48 uur buiten de landsgrenzen, het zogenoemde Passagier Lokalisatie Formulier. Op basis van die antwoorden werd bepaald of je risico hebt gelopen op een besmetting en of je dus al dan niet in quarantaine moest. 

"Dat gaan we nu weer veranderen", zegt Moykens. "Vanaf 18 december moet iedereen nog steeds het formulier invullen, maar iedereen die uit een rode zone terugkeert, zal sowieso ook verplicht tien dagen in quarantaine moeten gaan. Op dag zeven volgt dan een test. Als die test negatief is, mag je uit quarantaine."

Dat alles zal ook worden gecontroleerd, benadrukt Moykens. "We zullen nakijken of die mensen ook effectief een afspraak maken om zich te laten testen. Wie dat niet doet, zal een telefoontje van ons krijgen."

En wat met de controles op het invullen van het formulier? Kan je niet gewoon ons land weer binnen zonder dat je dat hebt ingevuld? "We zijn aan het bekijken hoe we er tegen 18 december voor kunnen zorgen dat het niet meer zo makkelijk is om de grens over te glippen. Er zijn besprekingen over de grenscontroles, de luchthavens en de havens."

Op dit moment is bijna heel Europa een rode zone, op enkele uitzonderingen na. De hele kaart kan je in detail bekijken op de website van Buitenlandse Zaken

Meest gelezen