Samenaankoop van planten en bomen in Vlaams-Brabant is dit jaar een succes: "23 kilometer nieuwe hagen"

De actie waarbij Vlaams-Brabanders samen bomen en planten kunnen aankopen bij de provincie, is dit jaar een succes. Er zijn meer dan 4000 bomen verkocht en 23 kilometer aan nieuwe hagen. Een verklaring voor het succes is de lockdown waardoor mensen meer tijd doorbrengen in hun tuin en in de natuur.

Dit jaar hebben 1.515 Vlaams-Brabanders meegedaan met de groepsaankoop "Behaag je tuin", een initiatief van de provincie en de regionale landschappen. Vlaams-Brabanders kochten in totaal voor 23 km aan nieuwe hagen, er werden 4.167 hoogstambomen aangekocht en meer dan 2000 fruitbomen. En die worden nu volop geplant in de tuinen. 

Streekeigen planten

"Het is belangrijk dat mensen hun omgeving wat groener kunnen maken", vertelt Tinne Cockx van Regionaal landschap Noord-Hageland. "En we kiezen ook voor streekeigen planten en bomen waardoor er dieren op af komen. En we weten ook dat bomen CO2 uit de lucht halen, dus door bomen te planten, doe je ook iets voor het klimaat."

Coronacrisis

Het succes van de samenaankoop heeft volgens Tine te maken met de coronacrisis. "Iedereen is dit jaar wat meer thuis geweest, en mensen zijn ook meer gaan wandelen. Ik denk dat de natuur de voorbije maanden meer geapprecieerd werd."

De actie "Behaag je tuin" is afgelopen, maar vanaf 1 september volgend jaar kan je je opnieuw inschrijven voor een groepsaankoop. 

Meest gelezen