Videospeler inladen...

Rian stopte met studeren door corona: "Ik moest kiezen voor mijn mentale gezondheid"

Door de coronacrisis zetten sommige studenten hun studies stop. Cijfers zijn er (nog) niet, maar studentenpsychologen van universiteiten en hogescholen zijn overbevraagd. "We merken dat studenten van de radar verdwijnen", zegt ook VUB-rector Caroline Pauwels. VRT NWS sprak met twee studenten die noodgedwongen de handdoek in de ring gooien.

“In september ben ik met volle moed gestart met mijn studies in de richting Logistiek Management”, zegt Mohamed Akarouch, intussen ex-student aan de Thomas More Hogeschool. “Ik heb maar drie fysieke lessen kunnen bijwonen en daarna was alles online. Sindsdien heb ik alle moed en motivatie verloren.” Hij heeft zich officieel nog niet uitgeschreven, maar de online lessen volgen, doet hij niet meer.

“Ik ben het type persoon dat fysiek de leerstof veel makkelijker kan verwerken. Ik heb dan meer bewegingsruimte, ik kan interageren met de docent en mijn mede-studenten. Als ik een vraag heb, steek ik mijn hand op. Online gaat dat gewoon niet. Je zit op je bed, doet je laptop open en dat is het dan."

Bekijk hier de getuigenissen van Mohamed en Rian (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook Rian Snoeks, eerstejaarsstudent Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven, heeft beslist om te stoppen met zijn studies. "Op kot zit je voortdurend tussen vier muren. Je komt nergens waar je niet moet zijn, want dat mag niet en het is niet veilig. Op de duur werd het mentaal zo zwaar en slopend dat ik nergens meer zin in had. Toen heb ik beslist om te stoppen. Niet omdat ik de studie niet leuk vond, maar omdat ik niet met mijn gezondheid wou spelen.  Stoppen, op adem komen en mezelf terug vinden, dat was nodig. Als ik nog een maand was doorgegaan, was ik compleet ingestort. Dat had ik er niet voor over", zegt hij.

"Als de studententijd de beste tijd van je leven is,  komt dat door de feestjes en de mensen die je ontmoet. Die zijn er nu

niet meer"

Rian Snoeks

"Als de coronacrisis voorbij is, start ik opnieuw met mijn studies", zegt Mohamed Akarouch. "Dan weet ik zeker dat de motivatie er terug zal zijn. Want dan ben ik niet alleen aangewezen op die laptop en kan ik opnieuw contact hebben met andere studenten." Rian Snoeks is daar nog niet zeker van. Hij wil zich voorlopig focussen op zijn gezondheid en op zijn muziekcarrière als rapper. 

Bekijk hier een bijhorende reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen