Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Instituut Gelijkheid Vrouwen en Mannen dient strafklacht in tegen Twitter na weigering om naaktbeelden te verwijderen 

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dient een strafklacht in tegen Twitter. Het sociaal medium weigerde naaktbeelden te verwijderen die verspreid werden zonder de toestemming van het slachtoffer.

Sinds 1 juli mag het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen slachtoffers bijstaan van wie intieme beelden zonder toestemming verspreid werden. 

Enige tijd geleden klopte een vrouw bij het IGVM aan omdat haar naaktbeelden zonder toestemming op Twitter waren geplaatst. Het Instituut verzocht het platform om die beelden te verwijderen, maar Twitter weigerde dat. Daardoor is het bedrijf in strijd met de Belgische wet die de verspreiding van niet-consensuele naaktbeelden verbiedt, zegt het Instituut in een persbericht.

Twitter verwijdert de beelden soms pas maanden na de aanvraag. Aan het slachtoffer wordt gevraagd om persoonlijke informatie te geven

Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Daarnaast stelde het IGVM vast dat de procedures bij Twitter problematisch zijn, klinkt het. "Twitter verwijdert de beelden soms pas maanden na de aanvraag. Aan het slachtoffer wordt gevraagd om persoonlijke informatie te geven. Hiermee ontmoedigt Twitter de snelle verwijdering van deze beelden."

"We nemen deze stap niet lichtzinnig", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. Het IGVM streeft naar een goede samenwerking met sociale media, maar zal naar eigen zeggen "niet nalaten juridische stappen te ondernemen wanneer slachtoffers in de kou blijven staan". "In de eerste plaats richten we ons tegen personen die beelden verspreiden. Maar sociale media moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen en slachtoffers niet afschrikken. En dat is exact wat Twitter doet", aldus Stevens.

Sociale media moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen en slachtoffers niet afschrikken

Liesbet Stevens

Meest gelezen