Twee jaar na de dood van Sanda Dia: "We wachten nog altijd op de waarheid en op gerechtigheid"

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat Sanda Dia uit Edegem overleed na een uit de hand gelopen doopritueel van de studentenclub Reuzegom. “We hebben het nog steeds geen plaats kunnen geven, omdat we de volledige waarheid nog niet kennen en omdat er nog geen gerechtigheid is”, klinkt het bij de vrienden van Sanda.

De fatale studentendoop vond plaats begin december 2018. Drie studenten werden door de studentenclub Reuzegom gedoopt tijdens een ritueel dat twee dagen duurde. Tijdens de doop werden de studenten gedwongen om liters alcohol, visolie en ook urine op te drinken. Daarnaast moesten ze urenlang halfnaakt in een put water zitten bij temperaturen die rond de vijf graden schommelden. De situatie liep zo zwaar uit de hand, dat één van de studenten, Sanda Dia, bewusteloos naar het ziekenhuis werd gebracht, waar hij een aantal dagen later overleed.

Het is extra pijnlijk omdat we na twee jaar nog altijd geen stap verder zijn

Lucas Serrien, één van de vrienden van Sanda Dia

Exact twee jaar na het overlijden van de student uit Edegem, kunnen zijn vrienden zijn dood nog niet plaatsen. “We kunnen het geen plaats geven, omdat we de volledige waarheid nog niet kennen over wat er zich precies dat weekend heeft afgespeeld”, zegt Lucas Serrien, één van zijn vrienden.

“Het is extra pijnlijk, omdat we na twee jaar nog altijd geen stap verder zijn”, vertelt Serrien. Hij verwijst daarmee naar het gerechtelijk proces dat nog niet is gevoerd. Twee maanden geleden werd beslist om nog een bijkomend onderzoek te voeren en daardoor loopt de zaak vertraging op. “Het is hard dat er nog altijd geen gerechtigheid is."

Herdenking

De vrienden van Sanda herdenken hem vandaag in beperkte kring. “Door de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om een grotere herdenking te doen. We zullen vandaag in groepjes van maximaal vier personen bij zijn graf langsgaan. Anderen maken dan weer een wandeling langs symbolische plekken die voor Sanda belangrijk waren.”

Meest gelezen