Upkot

Ook privésector biedt studenten gratis psychologische hulp aan in coronatijd

Upkot, een bedrijf dat onder meer koten verhuurt in Kortrijk en Brugge, biedt zijn studenten gratis sessies aan bij een psycholoog. Het bedrijf hield een enquête bij de studenten aan wie het verhuurt, die geven zichzelf gemiddeld maar 5,6 op 10 voor mentale veerkracht. 6 op de 10 studenten geven aan extra stress te hebben door de coronamaatregelen.

Het begon met een enquête begin vorige maand bij de Gentse studenten die een kot bij Upkot huren. Daar is de studentenhuisvester de grootste private aanbieder van studentenkoten. Uit de enquête bleek dat studenten zichzelf slechts een 5,6 op 10 geven voor hun mentale veerkracht. Ruim 6 op de 10 ervaren extra stress door de coronamaatregelen en 7 op de 10 missen het contact met vrienden. Oprichtster van Upkot Nele Van Damme: "Het gaat vooral over werkdruk door het werk op school, heel veel stress en faalangst, de studenten voelen zich niet gehoord, er is eenzaamheid. Maar er is ook wel een serieus aantal dat met problemen kampt thuis en dat zijn allemaal zaken waarmee ze niet direct bij iemand terechtkunnen."

Fysiek en online

Upkot biedt 3 gratis sessies van een uur aan. Het begint met een fysieke ontmoeting met de psycholoog. De volgende sessies zijn eventueel online. Wanneer de problemen van de studenten te groot blijken, verwijst de psycholoog door naar andere professionele hulp. Upkot werkt samen met  huis voor psychotherapie Tondel dat naast zijn stek in Gent ook nog een werking in Kortrijk heeft. In West-Vlaanderen zouden zich al 8 studenten hebben ingeschreven. Een einddatum voor het initiatief is nog niet bepaald. 

Meest gelezen