Videospeler inladen...

Viroloog Van Gucht roept op "tandje bij te steken": "Dan kunnen de cijfers na de kerstvakantie weer dalen"

De wekelijkse coronacijfers dalen nog, zij het traag, maar de laatste dagcijfers tonen zelfs een stabilisatie, ziet ook Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. Hij roept iedereen op om de komende weken, met de huidige maatregelen, "een klein tandje bij te steken". "Die twee weken kerstvakantie kunnen een grote impact hebben."

Gisteren daalden de besmettingscijfers nog met 13 procent, vandaag is dat nog maar 10 procent. Dat is nog slechts een heel lichte daling in vergelijking met de voorbije weken. Viroloog Steven Van Gucht bevestigt dat in "De ochtend" op Radio 1: "De laatste 3 dagen zien we zelfs een stabilisatie. Dat is een beetje zorgwekkend."

Van Gucht kan niet onmiddellijk de vinger leggen op de allesomvattende verklaring voor die afvlakkende curve. "Het is momenteel nog wat gissen. In Duitsland en Nederland zitten ze ook al een tijdje op een plateau, ondanks vrij strenge maatregelen."

Dat er nu weer meer getest wordt, is een slechts "een kleine verklaring", vindt Van Gucht. "Als je in detail kijkt naar de cijfers lijkt het dat toch niet echt te zijn." Ook dat mensen nu lakser worden, merkt hij niet echt.

Onder meer in Limburg en Luxemburg zijn de cijfers niet meer zo goed. Het grensverkeer dan? "In Limburg weet ik het niet zo goed, maar Luxemburg zou dat wel een reden kunnen zijn. Daar zie je de meest felle stijging en je ziet dat die zich vooral bij mensen van middelbare leeftijd situeert. Die doen wel wat pendeltrajecten, dus dat grensverkeer zou daar wel een belangrijke factor kunnen zijn." In Brussel en de rest van Wallonië dalen de cijfers wel nog verder. 

En de heropening van de scholen?

En dan is er natuurlijk de stijging van het aantal besmettingen bij jonge kinderen en in mindere mate bij tieners. "Dat is waarschijnlijk wel te wijten aan de heropening van de scholen 3 weken geleden", zegt Van Gucht. "Dat hadden we wel voorspeld, dat effect."

Beluister hier het gesprek met Van Gucht in "De ochtend" op Radio 1:

"Bij kinderen van 0 tot 9 jaar zien we op weekbasis een toename van 46 procent", voegde Van Gucht toe op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. "Bij de leeftijdscategorie tot 19 jaar zien we een toename van 10 procent." Hij wijst er wel op dat in absolute aantallen het aantal besmettingen een stuk lager ligt bij kinderen en tieners dan bij volwassenen.

Ups en downs

Enigszins hoopgevend is het dat de huidige curve niet zo fel verschilt van die van de eerste golf, "tenzij dat het nu wat trager naar beneden gaat". "Vergeleken met de eerste golf zitten we qua ziekenhuiscijfers nu op het niveau van eind april. Maar toen zaten we nog in volle lockdown. We zijn pas begin mei beginnen versoepelen. Nu is het een pak losser en ondanks dat zijn we toch fel kunnen dalen. Tenzij dan de laatste dagen."

Het klopt wel dat we aan dit tempo pas in de loop van januari kunnen beginnen denken aan versoepelingen, zegt Van Gucht. Maar hij houdt goede moed. "'t Is niet gezegd dat we hier blijven zitten. Dat zagen we ook in de eerste golf: toen ging de daling met ups en downs."

De kerstvakantie halen

De kerstvakantie lijkt nu zowat het richtpunt te worden. "We hebben het dus in eigen handen: als we nog een klein tandje bijsteken, met de huidige maatregelen, tot aan de kerstvakantie, hebben we weer een heel nieuwe dynamiek voor ons."

(Lees verder onder de foto)

CLI

Die dynamiek kan weliswaar beide kanten op gaan. "Positief: de scholen zijn dicht, veel mensen hebben verlof. Maar ook negatief: wat gaat de impact van de feesten zijn en misschien ook van het reizen? Bijvoorbeeld in het Brusselse zijn er veel expats die met de eindejaarsfeesten naar hun thuisland gaan voor familiebezoek en dan terugkeren."

Van Gucht kiest daarom voor wat peptalk. "Als we heel goed oppassen met de feesten, als we dat veilig doen, kunnen we die cijfers weer verder naar beneden drijven. Alles zal daarvan afhangen."

Herbekijk hier ook de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen