Pas op voor "Wangiri": een "gemiste" oproep uit het buitenland die je naar een duur betaalnummer leidt

Safe On Web, het meldpunt van de overheid voor verdachte telefoons of mails, krijgt de laatste dagen veel meldingen van mensen die gebeld worden door een buitenlands nummer, vooral uit Syrië. De telefoon rinkelt even en dan blijft het stil, in de hoop dat je zelf terugbelt. "Wangiri", zo heet het fenomeen.

Het  voorbije sinterklaasweekend zag Safe On Web een piek in het aantal klachten over deze ongewenste oproepen. Een nummer, in dit geval vooral uit Syrië, belt je. De telefoon rinkelt kort en dan stopt het belletje. De oplichters willen dat je terugbelt en als je dat doet, maak je zonder dat je het weet contact met een duur betaalnummer.

"Deze vorm van fraude heet Wangiri", vertelt Andries Bomans van Safe On Web. "Wangiri is het Japanse woord voor één keer overgaan en stoppen." Dit soort oplichting gebeurt al jaren en is maar moeilijk te stoppen.

"Bel nooit zomaar terug naar een buitenlands nummer dat je niet kent", zegt Bomans nog. "Kijk even op het internet of er al mensen zijn die ook klachten hebben over het nummer als je twijfelt. Blokkeer het nummer in de instellingen van je telefoon. En als je bent opgelicht, dien dan zeker een klacht in bij de politie."

Meest gelezen