Copyright@itg

Wetenschappers vinden eitjes van exotische tijgermug op snelwegparking in Namen

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben op een snelwegparking in de provincie Namen eitjes van de tijgermug gevonden. De vondst wijst erop dat het exotische diertje nu ook via wegvervoer ons land bereikt, en beter in de gaten gehouden moet worden.  

De tijgermug is een klein maar vinnig beestje met een pijnlijke steek dat bovendien virusziektes als dengue en zika kan overdragen. De mug is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië maar komt intussen ook in Europa en Amerika voor. Via het wereldwijde transport van goederen kan ze haar leefgebied uitbreiden, waarbij de klimaatopwarming haar een handje toesteekt.  

Meer en meer waarnemingen

In ons land heeft de tijgermug zich nog niet gevestigd, maar ze wordt de laatste jaren wel meer waargenomen. De exemplaren die zich vertonen, zijn doorgaans meegereisd met vrachtvliegtuigen. Maar de afgelopen zomer vonden wetenschappers van het ITG ook eitjes van de mug op een snelwegparking, nabij Aische-en-Refail in de provincie Namen.

Als muggen meereizen aan boord van wagens, dan kunnen ze zich makkelijker verspreiden in bevolkte gebieden.

Isra Deblauwe, entomologe ITG

"We hebben afgelopen zomer 4 snelwegparkings gecontroleerd en op één vonden we eitjes van de mug", zegt Isra Deblauwe van het ITG. De vondst wijst erop dat het diertje nu ook ons land bereikt via wegvervoer.  En dat maakt de kans dat het ook in onze steden opduikt almaar groter.   

"Als muggen meereizen aan boord van wagens, dan kunnen ze zich makkelijker verspreiden in bevolkte gebieden. Want die wagens doen steden en gemeenten aan waar mensen wonen", aldus Deblauwe. "We zullen plaatsen als snelwegparkings vanaf nu beter moeten monitoren." 

MEMO-project

Het ITG houdt de verspreiding van exotische steekmuggen in ons land al jaren in het oog, sinds 2017 in het kader van het MEMO-project ("Monitoring van Exotische Steekmuggen in België"). In dat project werkt het ITG onder meer samen met de verschillende overheden in ons land. Die worden van elke vondst van tijgermuggen onmiddellijk op de hoogte gebracht, zodat ze snel kunnen overgaan tot bestrijding.  

De Canvasreeks "Besmet" besteedt vanavond aandacht aan het muggenonderzoek van het ITG. De aflevering is te zien om 21u20.  Bekijk hieronder een fragment.

Videospeler inladen...

Meest gelezen