Radio 2

Woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas gebruikt als eerste een 'ontsmettingscel' voor zorgmateriaal

Het woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas beschikt als eerste in de Benelux over een decontaminatiecel. Dat is een ontsmettingscel waar je het zorgmateriaal in plaatst en je het er na drie uur volledig ontsmet weer uithaalt. Het lijkt op een grote frigo. Via verneveling wordt een desinfectieoplossing in de cel gebracht, die dodelijk is voor virussen, bacteriën, schimmels, sporen en gistcellen. 

In ziekenhuizen en woonzorgcentra is hygiëne en bescherming tegen zorginfecties een topprioriteit, zeker in deze coronatijden. Daarom kocht Zorgpunt Waasland vorig jaar speciale toestellen aan, die in een mum van tijd een kamer ontsmetten door er waterstofperoxide (H2O2) te vernevelen.

8 op de 10 ziekenhuizen gebruiken deze toestellen al, maar in woonzorgcentra zijn ze nog niet volledig ingeburgerd. Als eerste woonzorgcentrum in de Benelux, beschikt woonzorgcentrum De Gerda sinds kort zelfs over een decontaminatiecel, een ontsmettingscel waar je het zorgmateriaal in plaatst en er volledig ontsmet terug uithaalt, eveneens door waterstofperoxide te vernevelen. “Met de ontsmettingstoestellen kunnen we onze medewerkers een extra veilige werkomgeving aanbieden en onze bewoners en bezoekers nog beter beschermen”, aldus Tjeu van Diessen, algemeen directeur.

Snel en efficiënt

In woonzorgcentrum De Gerda testen ze sinds enkele dagen de nieuwe decontaminatiecel. “Het toestel laat toe om materiaal in bulk snel en bovenal veilig te ontsmetten”, vertelt Olivier Lamberts van het bedrijf dat de cel levert. “De decontaminatiecel lijkt op een grote inloopfrigo, waarin je allerlei materiaal kan plaatsen en ontsmetten. In WZC De Gerda gaan niet alleen tiltoestellen in de cel maar ook thermometers, bloeddrukmeters en zelfs toetsenborden, computermuizen en draagbare telefoons. Zo krijgen we het materiaal dat door vele handen gaat, telkens weer perfect veilig voor elke medewerker, bewoner of bezoeker”, zeggen Anneliese De Clippeleir, dagelijks verantwoordelijke, en Peter Reyns, coördinator hoteldiensten.

Dodelijk voor virussen en bacteriën

De decontaminatie-units focussen op veiligheid, efficiëntie en gebruiksgemak. De cel is volledig langs buiten bedienbaar en kan uit de buurt van de werkomgeving worden geplaatst. In woonzorgcentrum De Gerda is de cel in de kelder geplaatst. “De gebruikte desinfectieoplossing is dodelijk voor virussen, bacteriën, schimmels, sporen en gistcellen. Via verneveling wordt een optimale ontsmetting bereikt binnen de unit. Bovendien is de oplossing biologisch afbreekbaar en niet-toxisch voor werknemers die in de nabijheid werken”, aldus Olivier Lamberts. Een jaar geleden kocht Zorgpunt Waasland vijf ontsmettingstoestellen aan voor de Sint-Niklase woonzorgcentra. Sinds september hebben alle twaalf woonzorgcentra dergelijke toestellen . 

Voorloper in België

Ook hiermee loopt Zorgpunt Waasland voorop. 8 op 10 ziekenhuizen gebruiken deze toestellen al, maar Zorgpunt Waasland is de eerste zorggroep die ze in al zijn woonzorgcentra inzet. “Voor Zorgpunt Waasland lag de keuze voor de hand,” zegt Peter Reyns, coördinator hoteldienst. “Dit lichte apparaat is erg veelzijdig. We kunnen het gemakkelijk van de ene kamer naar de andere rijden en van de ene verdieping en eenheid naar de andere verplaatsen.”

“Als tweede grootste openbare zorggroep van Vlaanderen zet Zorgpunt Waasland voluit in op nieuwe technieken, zeker als die onze medewerkers en bewoners extra bescherming bieden. De ontsmettingstoestellen zijn ook van groot nut geweest bij het snel en doeltreffend inrichten van cohorte-afdelingen bij een corona-uitbraak. Op één dag tijd kunnen wij 20 kamers ontsmetten en snel een verhuisoperatie uitvoeren”, geeft Tjeu van Diessen, algemeen directeur van Zorgpunt Waasland mee.

Meest gelezen