foto: Radio 2

Woonzorgcentrum Hogevijf krijgt dementievriendelijke natuuroase

De twee campussen van seniorenvoorzieningen Hogevijf in Hasselt worden uitgerust met een dementievriendelijke natuuroase. Vlaams minister van Natuur en omgeving Zuhal Demir (N-VA) trekt anderhalf miljoen euro uit voor 20 projecten die zorgen voor ‘Natuur in je buurt’, waarvan het Hasseltse woonzorgcentrum een subsidie wist te verzilveren. “Dit is het mooiste kerstgeschenk dat we ons konden wensen”, zegt Chantal Grauwels, dementie-expert in Hogevijf.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir trekt opnieuw anderhalf miljoen euro uit voor projecten die bijdragen aan meer groen en diversiteit. “Met het verschil dat we dit jaar extra focussen op natuuroplossingen die maatschappelijke noden tegemoetkomen”, verduidelijkt de minister. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat daglicht, buitenlucht, bewegingsruimte en zichtbare connectie met een groene buitenomgeving een impact hebben op het voelen, denken en de gedragingen van mensen met dementie. Het Hasseltse project in Hogevijf paste perfect in onze doelstelling en ondersteunen we dus graag. We trekken hier  97.403,49 euro voor uit.”

Hasselt, dementievriendelijke stad

Ook de stad Hasselt komt tussen, en investeert er 32.467,83 euro bovenop. “We beklemtonen hiermee nogmaals onze voortrekkersrol al dementievriendelijke stad”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). Chantal Grauwels, dementie-expert in woonzorgcentrum Hogevijf valt de trotse burgemeester bij. “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we nog meer zijn gaan nadenken over hoe we tegemoet kunnen komen aan de noden van onze bewoners. Mensen met dementie bloeien open bij extra buitenruimte, zodat hun zintuigen ten volle geprikkeld kunnen worden.”

Chantal Grauwels beklemtoont dat iedereen welkom is in de tuin. “Zowel bewoners, bezoekers als buurtbewoners mogen meegenieten van de tuin op de Campus Stadspark, die grenst aan de gespecialiseerde afdeling voor personen met dementie. Welke ingrepen concreet zullen plaatsvinden? Het groot en afgeschermd dakterras zal omgetoverd worden tot een dementievriendelijke daktuin. Daarnaast wordt het wandelpad dat zich uitstrekt over de volledige campus stevig aangepakt. Binnenkort kunnen de bewoners en hun bezoekers tot rust komen in dit nieuw ingerichte park.” 

Minister Demir voorziet ook drie andere projecten in Limburg van een subsidie. Zo zullen ook de binnenplaats van de gevangenis van Hasselt, de jongerenwerking Pieter Simenon Lommel en de verbinding met de Dommelvallei in Peer worden vergroend.

Meest gelezen