BELGA/DOPPAGNE

Zulte organiseert feestjaar voor schilder Raveel: “Elke maand een activiteit voor onze ereburger”

De gemeente Zulte organiseert in 2021 elke maand een evenement om kunstschilder Roger Raveel te herdenken. De schilder werd in 1921 geboren in deelgemeente Machelen. Hij zou volgend jaar 100 geworden zijn, en dat wil de gemeente niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 

Volgend jaar zou de bekende schilder Roger Raveel 100 jaar geworden zijn en om dat te vieren gaat de gemeente Zulte een heel jaar lang feesten. Raveel werd in 1921 geboren in Machelen. “Hij heeft hier altijd gewoond, gewerkt én inspiratie opgedaan voor zijn creaties”, vertelt schepen Michaël Vanmeulebroecke (Open Zulte) trots. “Hij verdient het om in de bloemetjes gezet te worden.”

Coronaveilige activiteiten

“De eerste activiteit vindt plaats in januari. De bedoeling is dat er dan een speciaal gecomponeerd pianostuk door mensen van Machelen verspreid zal worden onder de bevolking”, verklapt Vanmeulenbroecke. “Het lied wordt digitaal verspreid." 

"We hebben er rekening mee gehouden dat de activiteiten in het voorjaar coronaproof zullen gebeuren, omdat het coronavirus ons wellicht nog een tijdje beperkingen zal opleggen. In het voorjaar gaan we bijvoorbeeld ook nog raampoëzie verspreiden waar iedereen op zijn eigen tempo en met afstand naar kan kijken.”

In juli, de maand waarin Raveel geboren is, plannen we een groot dorpsfeest

Michaël Vanmeulebroecke (Open Zulte), schepen Zulte

Later op het jaar wordt er ook nog een zomerzoektocht georganiseerd en een gedichtendag. Er zullen ook enkele activiteiten plaatsvinden in het Roger Raveel Museum. “Ook de kapel van Roger Raveel krijgt volgend jaar extra aandacht”, gaat Vanmeulebroecke verder. “Dat doen we ter gelegenheid van Open Monumentendag. In juli, de maand waarin Raveel geboren werd, plannen we een groot dorpsfeest aan de Leie.”

Budget van 120.000 euro

“Iedereen is uitgenodigd!”, zegt Vanmeulebroecke nog. “Hoe meer mensen van zijn kunst komen genieten, hoe beter.” 

Voor het herdenkingsjaar van Roger Raveel maakt de gemeente Zulte een budget vrij van 120.000 euro.

kasto80

Meest gelezen