Represented by ZUMA Press, Inc.

Zwitserland heeft geen haast met coronavaccin: "Paar maanden langer wachten is voorzorgsmaatregel" 

Terwijl de meeste Europese landen alles in gereedheid brengen om hun inwoners zo snel mogelijk massaal te kunnen vaccineren tegen het coronavirus, houdt Zwitserland er een andere benadering op na. Zwitserland is niet gehaast: pas maanden later dan zijn buurlanden zal het beginnen met grootschalige vaccinaties. "Wanneer je vier of vijf maanden afwacht, ben je hoe dan ook geruster dan na slechts twee maanden", zegt de Zwitserse expert Claire-Anne Siegrist. 

Het Verenigd Koninkrijk en Rusland beginnen deze week al met massavaccinaties, terwijl de VS en de EU op korte termijn noodgoedkeuring zullen geven aan één of meerdere vaccins. Veel EU-landen, ook België, willen daarop zo snel mogelijk in het nieuwe jaar van start gaan met vaccineren.

Het contrast met Zwitserland is opvallend. Zwitserland zal zeker niet vóór 2021 met vaccineren beginnen. Het krijgt de eerste doses pas eind januari. Grotere hoeveelheden worden pas maanden later verwacht. 

Hoe valt die behoedzame aanpak te verklaren? "Zwitserland heeft geen noodprocedure voor de goedkeuring van medicijnen of vaccins, ook niet in een pandemie. Dat is het grote verschil (met de EU en de VS, nvdr.)", zegt de vooraanstaande Zwitserse vaccinexpert Claire-Anne Siegrist, directrice van het vaccinologiecentrum van het universitair ziekenhuis van Genève, aan het Franse persagentschap AFP. 

"Swissmedic, de autoriteit die over nieuwe medische middelen gaat, heeft meer gegevens over nieuwe vaccins nodig dan andere landen."

Méér dan twee maanden

Terwijl de Europese en Amerikaanse agentschappen twee maanden opvolging vragen, huldigt Zwitserland het principe dat er méér dan twee maanden opvolging in acht worden genomen. "Gewoonlijk wordt gewacht tot het einde van testfase 3 van een vaccin, die zes maanden duurt."  

Zwitserland zal ook nu niet afstappen van die  regel. "Wanneer je vier of vijf maanden afwacht, ben je hoe dan ook geruster dan na slechts twee maanden", zegt Siegrist. "Die aanpak beantwoordt ook aan de vraag van de meerderheid van de Zwitsers, die meer informatie willen over het vaccin". 

De behoedzaamheid is volgens de vaccinexpert bovendien gerechtvaardigd, omdat Zwitersland "niet in de catastrofale toestand verkeert van de VS". Zwitserland met zijn 8,6 miljoen inwoners heeft ongeveer 5.000 coronadoden te betreuren en lijkt de tweede infectiegolf geleidelijk onder controle te krijgen.

Vaccintwijfel

Een of twee maanden langer afwachten dan andere landen is volgens Siegrist een extra voorzorgsmaatregel die Zwitserland de gelegenheid geeft te leren van de ervaringen in andere landen. Het kan ook helpen om sceptische Zwitsers over de streep te trekken. 

Uit peilingen blijkt dat 30 tot 50 procent nog twijfelt over een inenting. Niet omdat de antivaxers zo sterk zouden staan in Zwitserland, zegt Siegrist. "Die zijn hier niet talrijker dan elders. Maar een groot deel van de bevolking twijfelt wel om een simpele reden die ik deel, namelijk dat we enkel persmededelingen (van de farmareuzen, nvdr.) hebben gekregen." 

Zwitserland heeft deals gesloten met vaccinmakers Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca voor in totaal 13 miljoen doses. Na goedkeuring hopen de autoriteiten 70.000 mensen per dag te kunnen inenten. "We zijn niet bang dat we niet genoeg doses zullen hebben in Zwitserland", zegt Siegrist. De verwachting is dat iedereen die een vaccin wil, dat midden 2021 zal hebben gekregen. 

Ons land heeft intussen al 5 contracten afgesloten voor coronavaccins. Als alles goed gaat, hebben we daarmee genoeg voor alle Belgen. Al zal het wel nog een hele tijd duren voor de hele campagne rond is. Maar hoe werken die vaccins nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen van elk vaccin? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het helder uit in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen