Videospeler inladen...

90-jarige Margaret krijgt eerste coronavaccin in Verenigd Koninkrijk: "Beste cadeau dat ik kon wensen"

Het Verenigd Koninkrijk is vandaag begonnen met zijn vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Margaret Keenan, een 90-jarige vrouw afkomstig uit Noord-Ierland, kreeg als eerste het vaccin toegediend. "Het beste vroege verjaardagscadeau dat ik kon wensen", reageerde ze.

Margaret Keenan (90) is de eerste Britse die vanochtend werd ingeënt tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Keenan is afkomstig van Enniskillen in Noord-Ierland en verblijft in het University Hospital in Coventry (Engeland), waar ze haar prik kreeg. 

"Ik voel mij zo vereerd dat ik de eerste persoon ben die gevaccineerd wordt tegen COVID-19", reageerde Keenan, die volgende week 91 jaar wordt. "Het is het beste vervroegde verjaardagsgeschenk dat ik mezelf kon toewensen. Want dit betekent dat ik eindelijk kan beginnen uit te kijken naar tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden in het nieuwe jaar, nadat ik het grootste deel van dit jaar in mijn eentje heb doorgebracht."

Bekijk hier de beelden (tekst loopt hieronder door):

Videospeler inladen...

De inenting van Keenan vormt het startschot voor de Britse vaccinatiecampagne. Het Verenigd Koninkrijk begint als eerste westerse land met vaccinaties, nadat het twee weken geleden als eerste land ter wereld het coronavaccin van Pfizer en BioNtech heeft goedgekeurd. 

Zowat 800.000 doses van het vaccin zijn al aangekomen. De Britten hebben 40 miljoen doses besteld, goed om 20 miljoen mensen in te enten. De vaccins worden geleverd vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs.

De eerste Britten die het vaccin krijgen, zijn 80-plussers die in het ziekenhuis liggen of al een doktersafspraak hadden. Ook personeel in de rusthuizen en ander zorgpersoneel kunnen een coronavaccin krijgen. Op een 50-tal plaatsen zijn vaccinatiecentra opgericht. 

Het vaccin is niet verplicht, maar Margaret Keenan, die het als eerste kreeg toegediend, raadt de Britten aan haar voorbeeld te volgen. "Mijn advies aan iedereen die het vaccin aangeboden krijgt, is het ook te nemen. Als ik dat op mijn 90 kan, dan jij ook." 

Onze buitenlandspecialist Ivan Ollevier was in Londen en ving de reacties op van het Britse publiek. Bekijk hieronder zijn analyse in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen