AFP or licensors

Aanslagen Christchurch: onderzoek vindt fouten, maar niets had bloedbad kunnen voorkomen

In Nieuw-Zeeland heeft het onderzoek naar de rechts-extremistische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch vorig jaar aan het licht gebracht dat er wel degelijk verschillende fouten zijn gebeurd. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft dan ook haar excuses aangeboden. Maar de conclusie van het onderzoek is dat niets deze zeer tragische gebeurtenis had kunnen voorkomen. 

In Nieuw-Zeeland heeft het onderzoek naar de rechts-extremistische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch vorig jaar aan het licht gebracht dat er wel degelijk verschillende fouten zijn gebeurd. Maar de conclusie van het onderzoek is dat niets deze zeer tragische gebeurtenis had kunnen voorkomen.

Het onderzoek startte nadat de dader, de 28-jarige Brenton Tarrant, vorig jaar in maart de aanslagen had gepleegd. Hij trok naar twee moskeeën in Christchurch en begon er tijdens het druk bijgewoonde vrijdaggebed in het wilde weg te schieten. 51 mensen verloren het leven.

Fouten volgens onderzoek

Uit het onderzoek naar de aanslagen bleek dat de dader een enorme hoeveelheid wapens had kunnen verzamelen. De autoriteiten waren er niet in geslaagd om correcte controles op de vergunningen voor vuurwapens af te dwingen. Daarnaast waren ze te veel gefocust op islamitisch terrorisme. 

Er waren nog verschillende aanwijzingen die de politie pas na het bloedbad ontdekte, zoals een ziekenhuisopname omdat de man zichzelf per ongeluk in de voet had geschoten, zijn bezoek aan extreemrechtse websites en het anabolenmisbruik van de man. Maar de conclusie van het onderzoek was dat al deze aanwijzingen toch nog onvoldoende zouden zijn om deze aanslagen te voorspellen. 

(Lees verder onder de foto)

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern
AFP or licensors

"Ik bied namens de regering mijn excuses aan"

Ook premier Ardern heeft gereageerd na de publicatie van het rapport. "De commissie vond geen tekortkomingen bij overheidsinstanties waardoor de planning en voorbereiding van het terrorisme had kunnen worden opgespoord", zei Ardern. Maar ze hebben wel veel lessen kunnen trekken en er "moeten ook belangrijke punten worden gewijzigd". 

Ardern benadrukte onder meer het tekortschieten in de vergunningen voor vuurwapens. "Hoewel de commissie niet tot de conclusie kwam dat deze problemen de aanval zouden hebben voorkomen, waren dit niettemin tekortkomingen en daarvoor bied ik namens de regering mijn excuses aan."

De commissie vond geen tekortkomingen bij overheidsinstanties waardoor de planning (...) van het terrorisme had kunnen worden opgespoord

Het rapport bevat nog een lijst met aanbevelingen. De regering zou deze allemaal accepteren. Zo zal er een nieuwe nationale inlichtingen- en veiligheidsdienst worden opgericht en er staat ook een aanbeveling op de lijst voor de politie om haatmisdrijven beter te identificeren en er passender op te reageren. 

Dodelijkste schietpartij

De aanslag vorig jaar op 15 maart is de dodelijkste schietpartij in vredestijd in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Vlak voor het vertrek van de dader voor de moordpartijen publiceerde hij een manifest van 74 pagina's op het internet waarin hij schreef over omvolkingstheorieën. De man was al eerder bij de politie bekend om zijn extremistisch-racistische ideeën. Vlak na de aanval verbood het land het bezit van semiautomatische vuurwapens.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen