Videospeler inladen...

AB Inbev zet elektrische vrachtwagens in voor bierleveringen: "Beginnen in Leuven en Brussel"

Een supermarkt in Leuven kreeg vanmorgen een primeur: de eerste bierlevering met een elektrische truck van AB Inbev. Zodra de cafés weer open kunnen gaan, wil de bierbrouwer vanuit zijn vestiging in Leuven de horecazaken in eigen stad en in Brussel met elektrische vrachtwagens beginnen te bevoorraden. Daarna wenken bestemmingen verder van de brouwerij.

De elektrische truck ging normaal dit voorjaar al uitrijden, maar daar stak corona een stokje voor. Met wat vertraging heeft de bierbrouwer een eerste levering gedaan aan enkele winkels in de Leuvense binnenstad. Eigenlijk zijn de elektrische vrachtwagens bedoeld om de horeca te bevoorraden, maar dat is met de huidige coronamaatregelen natuurlijk moeilijk.

"De e-truck rijdt zachter dan een gewone vrachtwagen, maar voor de rest is het ongeveer hetzelfde", legt Toon Candel uit. Hij zal de komende tijd met de vrachtwagen leveringen uitvoeren. "Hij kan 130 kilometer rijden met een volle batterij, maar dat zal wat afhangen van de soort leveringen. Ook de laadbrug bijvoorbeeld werkt op elektriciteit van dezelfde batterij."

We hebben plannen om nog meer voertuigen aan te kopen die minder uitstoten

Voorlopig heeft AB Inbev twee elektrische vrachtwagens aangekocht. "De eerste gaat in Leuven rondrijden, tegen het einde van dit jaar komt er een tweede die Brussel gaat bedienen", legt Fabio Sala uit, de grote baas van AB Inbev België. "Onze vloot bestaat nog grotendeels uit dieseltrucks. We hebben plannen om nog meer voertuigen aan te kopen die minder uitstoten." Zo gaan ze volgend jaar ook veel investeren in CNG-voertuigen.

Al hun trucks vervangen door elektrische exemplaren is voorlopig nog verre toekomstmuziek. Volgens de brouwer is een elektrische vrachtwagen momenteel nog 5 keer duurder dan een klassiek model. "Het is ook nog afwachten hoe goed alles zal verlopen", legt Sala uit. Al heeft hij er wel goed oog op. "De e-trucks hebben een bereik van 120 kilometer. We hebben doorheen het hele land depots, dus dat moet voldoende zijn om heel het land te bedienen."

Het Leuvense stadsbestuur moedigt de elektrische leveringen in hun stad aan. "Als de cafés kunnen worden bevoorraad door ecologische vrachtwagens, is dat goed voor de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit in de stad", zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Videospeler inladen...

Meest gelezen