Antwerpse kathedraal stevent af op verlies van bijna 1 miljoen euro: "Amper toeristen door corona"

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen zal dit jaar 800.000 euro verlies boeken. "We zijn sinds maart zo goed als altijd gesloten geweest. Geen toeristen betekent geen inkomsten", zegt directeur Christian Devos op Radio 2 Antwerpen.

Sla er eender welke reisgids op na: een trip naar Antwerpen is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige gotische Onze-Lieve-Vrouwentoren. Met zijn 123 meter prijkt de hoogste kathedraal van de Lage Landen fier over de Scheldestad. Tot het coronavirus uit de hemel viel. "Toeristen hebben we hier dit jaar amper gezien", vertelt Christian Devos, de directeur van de kathedraal in "Start je Dag". "En dat heeft grote gevolgen voor onze financiën."

"Sinds half maart is de kathedraal zo goed als constant gesloten geweest. Toegangstickets zijn goed voor 60% van onze omzet. Ook andere inkomsten bleven uit. Denk aan onze kaarsenverkoop of aan inkomsten van horecapanden die de kerkfabriek in de buurt verhuurt. Alles samen stevenen we voor 2020 af op zo'n 800.000 euro verlies. Bij mijn weten is dit de eerste keer dat de Antwerpse kathedraal het jaar afsluit met rode cijfers", zegt kathedraaldirecteur Devos.

De kerk openhouden kost ons meer geld dan ze te sluiten

Christian Devos, directeur kathedraal Antwerpen

Steun van de Provincie

Kan de Antwerpse kathedraal die financiële kater wel aan? "We hebben dit jaar al veel van onze reserves moeten aanspreken. We bekijken elke dag welke kleine onderhoudswerken we kunnen uitstellen. Gelukkig zijn er de maatregelen van de overheid waardoor de 28 werknemers van de kathedraal in tijdelijke werkloosheid thuiszitten", zegt Devos. "Ook de Provincie Antwerpen heeft ons als toezichthoudende overheid extra steun gegeven voor de uitbatingskosten van 2020. Dankzij dat geld kunnen we het hoofd boven water houden." Ook de restauratie van de kathedraal wordt gedragen door provinciaal geld en komt door het zwart jaar 2020 niet in het gedrang. 

Voor het eerst in de geschiedenis is er geen nachtmis op Kerstmis in de Antwerpse kathedraal

Christian Devos, directeur kathedraal Antwerpen

Kerststal bezoeken per twee

De sluiting van de Antwerpse kathedraal is voor de katholieke gelovigen extra voelbaar in deze adventsperiode. "Kerstmis is voor ons een heel belangrijke periode. Maar jammer genoeg kost het ons meer geld aan verwarming en dergelijke om de kerk te openen dan om ze gesloten te houden", zegt directeur Devos. "Voor het eerst sinds mensenheugnis zal er geen nachtmis zijn op 24 december. De hoogmis op Kerstdag zullen we wel streamen."

Toch is er een klein lichtpuntje verklapt de kathedraaldirecteur. "Ik mag er niet te veel reclame over maken maar vanaf deze vrijdag gaan we toch beperkt de deuren openen. Tussen half twee en half vier 's middags mogen mensen per twee langs de kerststal passeren en een kaarsje branden. Dat is in een heel klein deeltje achteraan de kerk. Een kathedraalbezoek of misvieringen bijwonen kan helaas niet", besluit Christian Devos op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen