Radio 2

Ook België heeft nu een "mysterieuze monoliet", in een aardappelveld in Baasrode: "Voor mij is het een stomme paal"

België heeft nu ook een "mysterieuze monoliet". Die is opgedoken in Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde in Oost-Vlaanderen. Het vreemde tuig is er geplant te midden van een aardappelveld. Aangezien de monolieten overal ter wereld opduiken en even snel weer verdwijnen, is het maar de vraag hoelang dit exemplaar er zal blijven staan. 

Monolieten zijn hot de laatste tijd. De eerste verscheen vorige maand in de woestijn in het Amerikaanse Utah. Later volgden exemplaren op een heuvel in Californië, in een natuurgebied in Friesland in Nederland, in de Roemeense stad Piatra Neamt en op het Engelse eiland Wight. 

Nu is er dus ook in ons land een zilverkleurige "monoliet". Het gevaarte staat in een aardappelveld in Baasrode, bij Dendermonde. Waarschijnlijk is het er maandagnacht gezet. Het is er het raden naar wie het er gezet heeft, waarom en hoe lang het er zal staan. Want de andere monolieten verdwenen telkens na een paar dagen al, op even mysterieuze wijze als ze verschenen waren. Van de verdwijning van de monoliet in Utah zijn wel beelden opgedoken. Daar zouden 4 mannen in het midden van de nacht het voorwerp hebben afgebroken en meegenomen.

Bekijk hier beelden van de monoliet van Baasrode en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Het is eens iets anders dan corona
Landbouwer Luc Vrancken uit Baasrode

"Mag ik iets plaatsen op uw patattenveld?"

Het opvallende voorwerp staat op het aardappelveld van boer Luc Vrancken, die min of meer op de hoogte was: "Er belde mij gisterenavond iemand anoniem op en die vroeg mij: mag ik iets plaatsen op uw patattenveld? Het zou een grapje zijn. Ik heb gezegd dat dat oké was, maar nu pas zie ik dus wat het echt is." De boer ziet er best wel de humor van in: "Het is eens iets anders dan corona."

De omgeving van de landbouwer heeft hem moeten vertellen waarom de monoliet zo opvallend is, want zelf is hij zo niet bezig met de actualiteit: "Maar ik ben aangenaam verrast. Dat staat al een hele dag in de zon te blinken en de mensen komen foto's nemen. Ik vind het tof, maar in feite blijft het toch een stomme paal voor mij."

Kunstwerken?

Wie achter de plots opgedoken monolieten op de vreemdste plekken zit, is voorlopig nog een raadsel. In het begin werd zelfs gedacht dat er buitenaardse wezens achter zaten, maar dat bleek al snel onzin.  

Ondertussen beweert een kunstenaarscollectief uit Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico, dat de monolieten van hen zijn. Het biedt ze ook te koop aan voor een bedrag van 37.000 euro. Of er een verband is tussen de verschillende constructies over heel de wereld is onzeker.  

De zuil wordt monoliet genoemd. Dat is een term die normaal gezien verwijst naar een gesteente dat boven de omgeving uitsteekt, zoals menhirs en dolmen. Nu zijn er dus ook verschillende metalen 'monolieten'. 

Radio 2

Meest gelezen