Radio 2

Brandweer wil extra druk op zorgsector tijdens komende feestdagen vermijden: “Wees voorzichtig met fondue en gourmet”

Brandweerzones vragen extra voorzichtigheid bij het gebruik van gourmet- en fonduestellen de komende feestperiode. "We moeten ongevallen vermijden, zeker nu de druk op de ziekenhuizen door de coronacrisis al zo groot is", klinkt het bij de brandweer. 

Elk jaar zien brandweerzones in de eindejaarsperiode het aantal branden en ongevallen met brandwonden tot gevolg, tijdelijk toenemen.  Het nationaal verbod op vuurwerk moet voorkomen dat er ook dit jaar meer ongevallen zijn en de hulpdiensten extra werk krijgen. Zij zijn nu al overbevraagd door de coronacrisis.  Maar niet alleen met vuurwerk gebeuren er ongelukken, ook in huiselijke kring loopt het soms mis, zeker als er een gourmet- of fonduestel op de feesttafel staat. "Er is altijd een kans op brand of het oplopen van brandwonden", zegt Frank Samson van brandweerzone Centrum.  Hij geeft tips om de risico's te beperken. 

Elektrisch fonduen en opletten met kabels

"Als je fonduet, raden we een elektrisch toestel aan. Zorg dat de elektriciteitskabel helemaal afgerold is zodat die niet kan opwarmen en kan kortsluiten. Een ander gevaar zijn de verdeeldoosstekkers, die kunnen maar een bepaald wattage aan. Kijk goed hoeveel je toestel verbruikt en of je stekker dat aankan. Zorg ook dat niemand over de kabel kan struikelen."

Brandpasta in de plaats van ethanol

Mensen die toch willen fonduen met een klassiek toestel kiezen het best voor een veilige brandstof. "Meestal gebruiken mensen ethanol.  Maar bij branders die zo werken is de blauwe vlam niet altijd goed zichtbaar. Mensen gaan dan extra brandstof bijvullen en veroorzaken zo soms ongewild een steekvlam", benadrukt Samson. Hij roept op om brandpasta te gebruiken als veiliger alternatief.  

Wie bakt, blijft BOB! 

Frank Samson, brandweerzone Centrum

Er is één gouden regel die de brandweer benadrukt. "Wie bakt, blijft beter nuchter. Zo vermijd je heel wat risico's."  Kinderen zelf laten bakken is al helemaal af te raden. Ook de plaats waar het fondue- of gourmettoestel staat, moet veilig zijn. "Vermijd een papieren tafelkleed, hou servetten en bloemstukjes met droge stukjes kerstboom uit de buurt. Plaats je stel in een schaal met ophoging aan de zijkant om opspattende of druppende olie op te vangen en zet het hele setje in het midden van de tafel zodat kinderen er niet aan trekken."

"Blus niet met water"

Ook als het, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch nog fout gaat zijn er tips.  "Als er toch brand uitbreekt of een steekvlam is, gebruik dan geen water om te blussen maar een branddeken of een metalen deksel. Bel ook onmiddellijk de brandweer, zelfs als het om een kleine brand lijkt te gaan. Als het te gevaarlijk wordt, ga dan naar buiten en sluit alle ruimtes goed af."  

kasto80

Meest gelezen