Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Johnson komt naar Brussel voor brexitgesprekken, maar "het ziet er zeer, zeer moeilijk uit"

De Britse premier Boris Johnson komt morgen naar Brussel om te overleggen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Dat besluit viel na een lang telefoongesprek tussen de twee gisteravond. Maar veel hoop op een akkoord om een harde brexit te vermijden heeft Johnson niet, zo geeft hij te kennen. "Het ziet er zeer, zeer moeilijk uit", klinkt het.  

Komt er alsnog een akkoord om een harde brexit te vermijden? De Europese en Britse onderhandelaars slagen er maar niet in om het eens te worden over de toekomstige bilaterale handelsrelaties. Een akkoord moet al ingaan op 1 januari, wanneer het Verenigd Koninkrijk na de Europese Unie ook de Europese interne markt en de douane-unie verlaat. Een doorbraak in de vastgelopen onderhandelingen zou er deze week moeten komen.

Maar die doorbraak is nog niet in zicht, bleek gisteren na een lang telefoongesprek tussen Europees commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en Boris Johnson. Het gesprek leverde niets op, maar de Britse premier komt wél naar Brussel. 

Of dat als een goed teken moet worden gezien, is nog maar de vraag. Boris Johnson stuurde vandaag alvast een sombere boodschap de wereld in, waarin hij aangaf dat deze week een akkoord vinden, allesbehalve evident wordt. De posities van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk liggen immers nog ver uiteen.

"We moeten optimistisch zijn. We moeten in de kracht van de rede geloven om dit te doen slagen, maar ik moet zeggen dat het er momenteel zeer, zeer moeilijk uitziet", zegt Johnson. Maar de Britten moeten er vertrouwen in hebben, gaf hij aan. "Ik zou aan iedereen willen zeggen: wees blij, want hoe dan ook ligt er voor ons land een grote toekomst in het verschiet. Maar het belangrijkste is dat er op 1 januari van alles zal veranderen, en de mensen moeten klaar zijn voor die verandering."

Londen komt EU tegemoet

Johnson en von der Leyen ontmoeten elkaar morgen (woensdag). Donderdag en vrijdag komen in Brussel dan de Europese leiders bijeen. Zij zullen dan duidelijkheid willen: is er een akkoord of niet? Indien niet, zullen ze wellicht hun noodplannen opstarten om de grootste chaos van een "no deal"-brexit te vermijden.

De onderhandelingen zitten al wekenlang vast op dezelfde drie punten: de rechten van Britse vissers in Europese wateren en vice versa, eerlijke concurrentie en een mechanisme voor geschillenbeslechting. 

Een lichtpuntje is intussen wel dat de Britse regering en de Europese Unie een principeakkoord hebben bereikt over de implementering van het in 2019 overeengekomen terugtrekkingsakkoord, dat begin dit jaar de brexit mogelijk maakte. Londen zal de meest controversiële clausules van de Internal Market Bill schrappen, het erg omstreden wetsvoorstel waarmee de Britse regering een eerdere afspraak met de Europese Unie over de grens van Noord-Ierland met de Ierse Republiek zou tenietdoen. Dankzij het nieuwe akkoord zullen de afspraken die werden gemaakt rond Ierland en Noord-Ierland vanaf 1 januari volledig worden uitgevoerd.

Het nieuwe principeakkoord zet mogelijk toch een positieve toon voor de rest van de week, al zegt het op zich niets over de kansen op een handelsakkoord. Volgens de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth hangt een akkoord af van de "politieke wil" aan Britse zijde. Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) merkte gisteravond in "De Afspraak" op Canvas op dat de EU de Britten al ver tegemoet is gekomen.

Bekijk het gesprek met Karel De Gucht in "De Afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen