Voorstelling van de maanlander en opstijgmodule die zich losmaken van de 'orbiter'.
China News Service/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

China laat opstijgmodule van Chang'e-5 op de maan neerstorten nadat hij zijn werk heeft gedaan

China heeft de Chang'e-5 opstijgmodule laten crashen op het maanoppervlak. De module had de kostbare lading maanrotsen overgebracht naar het 'moederschip', de orbiter die in een baan om de maan cirkelt. Daarmee was de rol van de opstijgmodule uitgespeeld en dus heeft men het ruimtetuig laten neerstorten, om te voorkomen dat het ruimteafval wordt en dat het de missies naar de maan van andere landen beïnvloedt. 

Het controlecentrum gaf rond middernacht onze tijd op maandag de opdrachten aan de terugkeermodule om van koers te veranderen, en zowat een halfuur later crashte het ruimtetuig op de maan, zo meldt het China Lunar Exploration Program vandaag. 

Het officiële Chinese persbureau Xinhua heeft het over 'opnieuw contact maken met het oppervlak van de maan', volgens Amerikaanse ruimtevaartexperten gaat het om een 'crash' aangezien de opstijgmodule geen landingsmechanisme heeft. Dat is op de maan blijven staan nadat de opstijgmodule op 3 december opgestegen was vanop de maanlander. De maanlander en de opstijgmodule waren samen op de maan geland op 1 december.

Bekijk hier beelden van de opstijgmodule die opstijgt van de maan op 3 december jongstleden:

Videospeler inladen...

De maanlander heeft vervolgens zo'n 2 kilogram rotsen verzameld, ook van onder het maanoppervlak, en die zijn dan overgebracht in de opstijgmodule. Die is dan met de rotsen opgestegen en heeft zich vervolgens automatisch gekoppeld aan de orbiter in een baan om de maan. Die automatische koppeling in een baan om de maan en op 380.000 kilometer van de aarde was een primeur en ook een huzarenstukje want er was een precisie van 5 centimeter voor vereist. 

Vervolgens zijn de ongeveer 2 kilogram maanrotsen overgebracht in een terugkeermodule in de orbiter en zo'n 6 uur later werden de opstijgmodule en een adapter voor de koppeling afgestoten door de orbiter.

De orbiter, het 'moederschip', blijft voorlopig nog in een baan om de maan en zal een van de komende dagen de terugkeer naar de aarde aanvatten. Op een 5.000 kilometer van de aarde zal de terugkeercapsule zich dan losmaken van de orbiter en met een zogenoemde 'skip reentry', een maneuver waarbij de module eerst één keer terugkaatst op de atmosfeer, terugkeren naar de aarde. 

Midden december zou de module moeten landen in Siziwang Banner in Binnen-Mongolië, met de eerste nieuwe maanrotsen sinds 1976.  

Een tweet met een filmpje waarop te zien is hoe de opstijgmodule zich losmaakt van de orbiter. 

Meest gelezen