Circusartiest Johnny Ronaldo (87) uit Mechelen is overleden: "Iedere porie ademde zijn familiecircus uit"

De Mechelse circusartiest Johnny Ronaldo is overleden. Dat heeft zijn familie gemeld. Jan Van den Broeck, zoals hij echt heette, is 87 geworden. Hij werd bekend in binnen- en buitenland met Circus Ronaldo. Dat heeft hij in 1971 samen met zijn broer opgericht. Later stapten ook zijn zonen Danny en David mee in het gezelschap en evolueerde het tot een artistiek circustheater. In 1998 werd het circus uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. De stad Mechelen gaat een digitaal rouwregister leggen en wil in de toekomst ook een straat naar hem noemen. 

Johnny Ronaldo werd als Jan Van den Broeck geboren en startte in 1971 samen met zijn broer en oom "Circus Ronaldo" in Muizen. Ze kennen al sinds 1827 artiesten in de familie. Later stappen ook de zonen van Johnny, Danny en David, in het gezelschap. Dat evolueert in de jaren 90 tot een artistiek theater, een samengaan van circus en theater zoals het ook door hun voorvaderen werd gebracht.

Herbekijk hier de aflevering van "Mijn vader" van Phara de Aguirre met Johnny Ronaldo die op dat moment 75 is: (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

In 1998 wordt Circus Ronaldo benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en in 2014 krijgt het ook die titel van de stad Mechelen.  "Wij zijn wat men met een oud-Italiaans woord saltimbanco's noemt", zegt Johnny in een "Terzake"-reportage naar aanleiding van het Cultureel Ambassadeurschap van Vlaanderen. "Dat betekent letterlijk: spring over de bank. Het is een oud woord voor straatartiest in het Italiaans, maar het is ook een woord dat internationaal aanvaard wordt: mensen die met oude woonwagens rondtrekken en kunsten vertonen. Dat is voor ons een manier van leven geworden."

Herbekijk hier de "Terzake"-reportage uit 1998: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Johnny Ronaldo zelf wordt in 2011 gehuldigd als Verdienstelijke Mechelaar door het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen. "Hij was echt een authentiek mens", zegt Koen Allary, de oud-directeur van het Circuscentrum, die Ronaldo goed kende. "Tot de laatste keer dat ik hem hoorde, ademde iedere porie bij hem zijn familiecircus uit. Als er binnen 100 jaar een geschiedenis wordt geschreven van het Vlaamse circusleven, dan zal hij daar een prominente plaats in krijgen."

Beluister het gesprek met Koen Allary over Johnny Ronaldo: (en lees daaronder verder)

Op Radio 2 Antwerpen zei zoon Danny dat hij zich vooral alle kinderlijke dingen van zijn vader zal herinneren.  "Jacques Brel zei ooit: de grootste kunst van het leven is om oud te worden zonder volwassen te worden en dat is wat mijn vader echt wel kon. Hij was een heel wijze man die grote dingen gedaan heeft. Hij is bijvoorbeeld als eerste circusartiest in Vlaanderen op de deur van de overheid gaan slaan om te zorgen dat het circus erkend werd als volwaardige cultuurvorm. Als kleine jongen en cowboy is hij door het leven blijven gaan. Hij heeft heel zijn leven gespeeld. Op een heel drukke baan kon hij plots trager gaan rijden omdat hij ons een boom wilde tonen die we gingen passeren, levensgevaarlijk natuurlijk. Dat kinderlijke van hem draag ik het dichtst bij mij. “ 

Beluister de reactie van zoon Danny Ronaldo op het overlijden van zijn vader: (en lees verder onder het audiofragment)

Damiaanactie

Johnny Ronaldo had ook een groot hart voor wie het minder goed had. Ruim 50 jaar zette hij zich in Muizen in voor de Damiaanactie, die strijdt tegen lepra en tuberculose. Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door de verhalen over pater Damiaan, vertelde hij bijna 3 jaar geleden aan Radio 2 Antwerpen, en in de jaren 60 leerde hij de Damiaanactie kennen. 

Hij besloot dan om mee geld in te zamelen: "Ik was poppenspeler en maakte een afspraak met de Sint-Lambertusschool hier in Muizen. Zij gaven les over Damiaan en ik kwam poppenkast spelen. De kinderen brachten daarvoor elk 20 frank mee en ik speelde voor niets. Dan konden we zeggen dat 5 kinderen samen één melaatse genazen."

Zo'n 10 jaar geleden werd hij getroffen door keelkanker en verloor hij een stemband. Zijn gezondheid kreeg een zware klap. Het viel hem 3 jaar geleden dan ook heel zwaar, dat hij niet meer met de andere vrijwilligers van deur tot deur kon gaan om geld in te zamelen voor de Damiaanactie. Het zou zijn 50e keer zijn. 

Het is mijn wens dat Circus Ronaldo verdergaat als ik verhuis naar de eeuwige jachtvelden. 

Johnny Ronaldo in 2010

"Het is mijn wens dat als ik verhuis naar de eeuwige jachtvelden dat het Circus Ronaldo verdergaat", zei Johnny Ronaldo in 2010 aan Cobra.be. "Als je kinderen en kleinkinderen hebt en je ziet dat zij verderwerken, dat geeft je een zekere vorm van onsterfelijkheid. Zoals ik nu soms het gevoel heb dat mijn grootvader ons bekijkt als we circus spelen en dat hij waarschijnlijk fier zal zijn op ons, zo zou ik graag neerkijken op mijn kinderen en kleinkinderen en het circus zien verdergaan. "

Herbekijk hier de reportage van Cobra over de voorstelling "Circenses" waarin de hele familie meespeelde: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Digitaal rouwregister en straatnaam

In thuisbasis Mechelen was Circus Ronaldo van 2015 tot 2017 stadsartiest. Het gezelschap hijst ook altijd een Mechelse vlag bij de circustent. De stad was ook al bezig met plannen om het circus, dat volgend jaar 50 jaar bestaat, te vieren.  

"Bij de opening van het nieuwe cultuurseizoen zullen we Circus Ronaldo, en zeker oprichter Johnny, op gepaste wijze eren", zeg de Mechelse schepen voor Cultuur Björn Siffer (Groen) aan Belga: "Er wordt een digitaal rouwregister opgericht en we voegen Johnny Ronaldo toe aan de lijst met verdienstelijke Mechelaars die in aanmerking komen voor een straatnaam in onze stad."

Meest gelezen