AFP or licensors

Verkozen Amerikaanse president Joe Biden wil oud-generaal Lloyd Austin benoemen tot minister van Defensie

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden wil oud-generaal Lloyd Austin benoemen tot minister van Defensie. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Als de Senaat die aanstelling goedkeurt, dan wordt Austin het eerste Afro-Amerikaanse hoofd van het Pentagon. Austin is 67 en was onder oud-president Barack Obama al de hoogste militair bij Amerikaanse operaties in Irak. 

De 67-jarige Austin is afkomstig uit de zuidelijke staat Alabama. Hij was de eerste zwarte generaal in het centrale commando (CENTCOM) van het Amerikaanse leger. Onder Barack Obama was hij tevens de hoogste militair tijdens de operaties in Irak, waar hij nog de opmars van terreurgroep IS meemaakte.

In 2015 werden er kritische vragen gesteld of hij het gevaar van de terreurgroep niet te lang had onderschat. Hij ging na een carrière van 41 jaar in het leger in 2016 met pensioen en vervulde daarna enkele functies in het bedrijfsleven. Zo is hij op dit ogenblik nog lid van de raad van bestuur van wapenproducent Raytheon. 

Austin en Biden in 2009
.

Austin en Biden kennen elkaar erg goed uit de periode dat Biden vicepresident was onder president Obama. "Austin weet hoe hij met crisissen moet omgaan en heeft een schitterende carrière achter zich", zegt Republikein Bennie Thompson.

Zijn kandidatuur moet wel worden goedgekeurd door de Senaat, maar Austin lijkt makkelijk een politieke meerderheid achter zich te kunnen krijgen, aangezien hij op steun zal kunnen rekenen van verschillende Afro-Amerikaanse Republikeinen. 

Volgens Amerikaanse media zou de verkozen president Biden Austin het voorbije weekend al de job hebben aangeboden. Daarmee lijkt een andere topkandidate, Michèle Flournoy, het niet te halen. Ook met de vrouw Flournoy als topgeneraal zou Biden een primeur op zak hebben gehad. 

Meest gelezen